Cercar en aquest blog

5/16/2017

Catalunya recupera el seu potencial en préssec i nectarina i preveu un any de producció normal


DARP
Un moment de la presentació a Lleida de les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya per aquest 2017
"Les previsions de collita de fruita de pinyol catalanes d'enguany seran un 13% superiors a les de l'any passat i amb 407.920 tones recuperaran el potencial productiu català perdut en les darreres campanyes", així ho ha dit el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, a la presentació de les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya per aquest 2017. A l'acte hi ha participat el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, juntament amb el president i el director general de l'Associació empresarial de la fruita de Catalunya (Afrucat), Francesc Torres i Manel Simon, respectivament.
 
Per demarcacions, l'increment es manté en totes a excepció de la demarcació de Girona que baixa un 7% amb 1.800t. Lleida puja un 14% i arribarà a les 362.600 tones, Tarragona puja un 5% amb 37.300t i Barcelona puja un 6% fins a les 6.220t.
 
L'augment afecta totes les espècies, essent la nectarina i el préssec pla les que més pugen, amb un 15% i un 16% respectivament.
 
Com en les darreres campanyes, el ritme de noves plantacions continua decreixent i la superfície total plantada creix lleugerament. Gairebé es compensen les noves hectàrees amb les arrencades. El préssec pla continua superant el número d'hectàrees plantades de préssec rodó. La pavia es recupera lleugerament desprès d'anys d'arrencades massives, i continua creixent la superfície plantada de nectarina i baixant la de préssec rodó.
 
Aquesta previsió situa Catalunya en un any de producció normal amb una època de collita sobre calendari, sense solapaments de les diferents zones productives i amb un inici de preus per a la producció de les zones primerenques per sobre del de l'any passat.
 
Calibres grans i regulars i qualitat excepcional
 
Segons s'ha explicat a la presentació, ens trobem en un any favorable climatològicament. Temperatures normals, sense incidències, amb les hores de fred adequades, una floració curta i abundant, i quallats excepcionals. Per tot això, s'espera una fruita de pinyol de qualitat excepcional amb calibres grans i regulars.
 
Si l'any 2015 la pedra va causar una davallada productiva, l'any 2016 va ser la climatologia la que va afectar sobretot a les varietats primerenques amb una floració llarga, quallats irregulars que van desequilibrar l'arbre i finalment efectes de pedra.
 
La campanya 2016, en general, a tota Catalunya també es va reflectir la manca d'hores fred que van patir els arbres.
 
En aquests moments, segons s'ha valorat avui, la situació es podria resumir en la recuperació de la producció de la zona, un no solapament de collites, un inici millor dels preus a los zones primerenques i una molt bona qualitat en la fruita, amb bons calibres i un sucre elevat.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.