Cercar en aquest blog

5/30/2017

El Consell Comarcal del Baix Ebre divulga les torres medievals de defensa de l’Ebre amb una àrea de descans cicloturista a la Torre de la Candela


El Consell Comarcal del Baix Ebre ha presentat avui la senyalització interpretativa feta a la Torre de la Candela de l'Aldea (s. XIII), que explica la importància i funció de les torres d'aguaita en el curs inferior de l'Ebre durant l'època medieval. Aquest projecte, que es complementa amb diversos aparcaments per a bicicletes i senyals indicatives d'accés, forma part de l'habilitació d'aquesta àrea de lleure com a zona de descans per a cicloturistes que realitzen el recorregut del Camí Natural de l'Ebre GR-99, entre Tortosa i la desembocadura de l'Ebre.


La torre de la Candela era una torre de vigia, la funció de la qual era detectar possibles incursions enemigues i comunicar-ho a la resta de torres i talaies per tal d'alertar del perill i activar el corresponent sistema defensiu. Precisament, amb el projecte interpretatiu fet, s'assenyala la situació de les torres més pròximes: Burjassènia, Font de Quinto, la Carrova, l'Aldea, l'Oriola i la del Castell d'Amposta.


A l'entrada del recinte, un plafó gran situa en un mapa del tram inferior de l'Ebre la ubicació de totes les torres medievals de defensa i explica en català, espanyol i anglès les característiques d'aquestes construccions. A l'accés a la torre de la Candela, n'hi trobem un altre que dóna detalls al visitant de la història de la torre aldeana i n'hi ha un tercer que informa de les característiques de la cisterna medieval, situada al costat de la torre, descoberta en unes recents excavacions arqueològiques.


En total la inversió feta ha estat de 6.216 euros, que han estat finançada gràcies al conveni de col·laboració de manteniment de la Via Verda i la Via Cicloturística de l'exercici 2016, que el Consell Comarcal signa anualment amb el Patronat de Turisme la Diputació de Tarragona.