Cercar en aquest blog

5/17/2017

El conseller Baiget exigeix el desmantellament del magatzem Castor


El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha exigit avui el desmantellament del magatzem de gas Castor. En resposta a una pregunta parlamentària, el conseller ha advertit que els problemes generats per aquesta instal·lació "no s'han acabat" encara que estigui aturada, i per això ha demanat tant el seu desmuntatge com que els costos que se'n derivin vagin a càrrec dels Pressupostos de l'Estat i no repercuteixin en la factura del  gas i, per tant, en la competitivitat de les empreses catalanes. "Catalunya consumeix més del 20% del gas del total de l'Estat, i això vol dir que els ciutadans catalans pagaran més pel Castor", ha denunciat Baiget.
 
El conseller ha explicat que el Govern de Catalunya manté un recurs al Tribunal Constitucional contra el Reial Decret Llei que autoritzava la indemnització de 1.350 milions al promotor del magatzem a càrrec del sistema gasista, i també tres contenciosos administratius contra les ordres ministerials de tarifes del gas, i que inclouen els 95 milions d'euros anuals de costos de manteniment d'una infraestructura "absolutament inútil". El conseller ha recordat que la instal·lació "no va arribar mai a integrar-se en el sistema gasista" i, malgrat tot, els ciutadans i empreses consumidors hauran de pagar 1.350 milions d'euros durant 30 anys.  
 
Finalment, Baiget ha considerat que "tothom, des de l'Observatori de l'Ebre fins l'Instituto Geológico y Minero de España", sabia que en la zona del magatzem Castor no s'hi podien fer prospeccions, i que aquestes estan directament relacionades amb els moviments sísmics.
 
Durant la seva resposta, Baiget també s'ha referit a altres mesures del Govern central que afecten la industrial catalana, com la voluntat de fer passar per Madrid el Corredor mediterrani o d'abaratir la tarifa elèctrica per a determinades empreses i no per a d'altres que estan al territori català. "Aquest és el concepte d'igualtat entre tots els ciutadans que té el Govern de l'Estat", ha lamentat el conseller.