5/03/2017

Esquerra presenta 47 esmenes als Pressupostos de l’Estat demanant 106 milions d’inversió a les Terres de l’Ebre



 
Avui el president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya, Alfons Montserrat, i el senador Miquel Aubà, han exposat les esmenes que el partit ha presentat als Pressupostos Generals de l'Estat, i que fan referència a les Terres de l'Ebre. Montserrat ha recordat que la inversió prevista als Pressupostos no arriba als 28 M€, i que el nivell d'execució sempre acaba sent inferior al 25%. 'El tractament que es fa de Madrid cap a les Terres de l'Ebre és de perifèria de la perifèria. És a dir, hi ha poca inversió al Principat de Catalunya, però a les Terres de l'Ebre encara n'hi ha menys'. Ha afirmat.
 
Esquerra ha presentat 47 esmenes als Pressupostos que sumen 106 M€. D'aquestes, 43 esmenes, fan referència estrictament les Terres de l'Ebre i sumen un total de 74 M€. Les altres 4 esmenes, que sumen 32 M€, fan referència a inversions que comparteixen amb altres territoris de la demarcació, com per exemple, el rescat dels peatges de l'autopista AP-7 entre Ulldecona i l'Hospitalet de l'Infant, la millora de la línia ferroviària R-15 o la dotació de més mitjans de protecció civil als ajuntaments de les zones nuclears.
 
La majoria d'esmenes presentades per Esquerra fan referència a  infraestructures i carreteres. Les altres fan atenció a la industrialització, la cultura, el medi ambient i la protecció del litoral; amb actuacions com el camí de guarda de la Badia dels Alfacs, el Pla de Restitució Territorial o la transferència de sediments des dels embassaments.
 
Alfons Montserrat ha conclòs que 'aquests Pressupostos ens donen un tracte colonial i sembla que  volen empènyer a què la gent féssim el referèndum i ens emancipem'.
 
Per la seva part el senador Miquel Aubà ha qualificat els Pressupostos 'd'insultants per a les Terres de l'Ebre, tant  per la poca inversió que hi destinen, com pel fet que després gairebé no s'executa res del pressupostat'. Malgrat reconèixer que segurament no s'aprovaran les esmenes republicanes, Aubà ha manifestat que 'és la nostra obligació presentar-les perquè cal que el govern de l'Estat conegui les inversions que són necessàries per tirar endavant el territori, i també, per deixar-lo en evidència pel maltractament que ens dona any rere any'.
 
El senador ha posat com a exemple d'aquest fet la variant de Gandesa. 'És el cas més escandalós de tots, fa 17 anys que esperem la seva construcció i als pressupostos del 2017 no hi apareix'. Aubà s'ha queixat de 'la deixadesa del Ministeri de Foment' perquè l'any 2012 li va caducar el projecte d'impacte ambiental de la variant, i malgrat tenir partida als Pressupostos des de llavors fins a l'any 2016, no es va fer res. 'Si haguessin tingut voluntat política d'actualitzar la declaració d'impacte ambiental ho hagueren pogut fer perquè tenien la dotació pressupostària'.