Cercar en aquest blog

5/29/2017

Esquerra presenta una moció als ajuntaments demanant el desmantellament immediat del Castor i investigar els responsables


Aquest matí, el president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, i el senador Miquel Aubà han presentat la moció sobre el desmantellament del Castor que el seu partit presentarà a tots els ajuntaments i consells comarcals.
 
Montserrat ha explicat que la moció té dos objectius: 'el desmantellament immediat del Castor i saber de veritat què va passar perquè assumeixin responsabilitats tots els que van autoritzar aquest projecte'. El primer acord demana al Govern espanyol una ordre de clausura definitiva del magatzem de gas, el segellat dels pous i el desmantellament immediat de totes les instal·lacions marítimes i terrestres.
 
Montserrat ha recordat que 'la clausura del Castor no representa cap problema tècnic ni tampoc cap risc', i per això 'volem que el Govern espanyol presenti un pla i un calendari per desmantellar-ho immediatament'. A més, també es demana la creació d'una Comissió Informativa de seguiment, de la qual n'haurien de formar part els ajuntaments i els governs autonòmics directament afectats pels terratrèmols. 'Els ajuntaments som part afectada i som els primers que volem saber què faran, com ho faran i quan ho faran', ha afegit el president republicà.
 
La moció demana la retirada del gasoducte, revertir al propietaris les servituds afectades per aquest gasoducte i la restitució ambiental i paisatgística dels espais afectats pel projecte, a més de la redacció d'un estudi de rescabalament per les afectacions derivades del projecte i els terratrèmols.
 
Els acords de la moció demanen al Govern un informe jurídic sobre l'operativitat de les instal·lacions del Castor, tant en el moment de l'inici dels terratrèmols com avui dia; l'elaboració d'una auditoria tècnica sobre tot el projecte, i un informe sobre l'estabilitat i el risc sísmic de la zona avui dia. Davant les possibles irregularitats del projecte Castor, la moció també demana al Govern espanyol que faci arribar tota la informació i documentació del Castor al Tribunal de Cuentas perquè n'investigui els costos, les despeses i el dèficit generat, com també les possibles irregularitats que se'n derivin.
 
El senador Miquel Aubà ha explicat que la moció també demana la creació d'una Comissió d'Investigació al Congrés de Diputats per determinar responsabilitats. Esquerra, des del passat mes de juliol, té registrada una petició de crear una Subcomissió d'investigació a la Comissió d'Indústria del Congrés.
 
Aubà ha recordat que el PSOE, la setmana passada, no es va voler sumar a la petició que han fet diferents grups del Senat per crear una Comissió d'Investigació sobre el Castor. 'Caldrà veure si el nou lideratge de Pedro Sánchez té repercussió al PSOE i dóna suport a aquestes peticions d'investigació o si, per contra, continua tapant-se les vergonyes amb el PP i mantenint l'opacitat sense permetre que la ciutadania pugui saber què va passar'.