5/03/2017

Esquerra Republicana demana la compareixença del ministre Nadal per l'informe del MIT sobre el Castor



Esquerra Republicana demana la compareixença urgent al Senat del ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, després de conèixer l'informe de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) sobre el magatzem de gas Castor.
 
L'informe conclou, segons ha explicat el ministre, que la injecció de gas va ser la que va produir 'amb tota probabilitat' els terratrèmols que es van registrar entre els anys 2012 i 2013 a les Terres de l'Ebre i al Baix Maestrat. Nadal ha informat que ara per ara el magatzem de gas continuarà en estat d'hibernació, però ha admès que s'haurà de desmantellar quan sigui 'segur'.
 
Per tot plegat, des del grup parlamentari d'Esquerra Republicana a la cambra alta, el senador Miquel Aubà demana la compareixença del ministre en seu parlamentària. A més, el republicà insisteix que el desmantellament del Castor ha de ser 'immediat', tot garantint que 'els costos no recaiguin en els consumidors'.
 
'Deixin de marejar la perdiu; cal un calendari d'actuació per posar fi a aquest invent nefast tant des del punt de vista mediambiental com econòmic, sobretot per a les butxaques dels consumidors que pagaran durant 30 anys la indemnització de 1.350 milions a Florentino Pérez', ha reblat el senador.
 
Una indemnització que, segons càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), suposarà un cost total per als consumidors de 4.731 milions d'euros, si es tenen en compte els interessos durant aquests 30 anys. Una xifra que podria augmentar considerablement si hi afegim els costos del seu manteniment actual en estat d'hibernació, uns 17 milions d'euros anuals, i del seu futur desmantellament. Per aquest motiu, Aubà considera 'imprescindible' que el ministre informi sobre les actuacions que el Ministeri pensa realitzar a la plataforma Castor.
 
L'alcalde d'Alcanar, i president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Alfons Montserrat, ha manifestat que 'no volem més dilacions per part del govern espanyol, exigim el desmantellament immediat amb les màximes garanties i transparència'.  Montserrat ha afegit que 'seguim demanant que s'investiguin i assumeixen les responsabilitats polítiques i tècniques del nyap del Castor, i que es rescabali a l'administració pública els 1.350 milions que es van pagar d'indemnització'. Per l'alcalde d'Alcanar 'seria una ironia que els mateixos que es van beneficiar amb la construcció del Castor ara també siguin els beneficiats amb el seu desmantellament'.