Cercar en aquest blog

5/31/2017

Meritxell Serret anuncia jornades informatives al sector sobre el potencial de les circumscripcions econòmiques per a la fruita dolça


DARP
La consellera Serret en un moment de la seva intervenció avui al Parlament de Catalunya
"Que el sector conegui el potencial de les circumscripcions econòmiques per a la fruita dolça com a eina que permetrà incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar, en cas que es produeixin per a minimitzar els efectes". Aquest és l'objectiu de les jornades que la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha anunciat avui al Parlament de Catalunya responent a la pregunta del grup parlamentari Junts pel Sí en relació a les mesures que està impulsant el Govern per tal de millorar i enfortir el sector de la fruita dolça de Catalunya.
 
La consellera Serret ha recordat que durant aquesta legislatura "hem creat tres circumscripcions econòmiques: la de préssec i nectarina, de la pera i de la poma. Aquestes circumscripcions les integra el propi sector productor, que d'aquesta manera es pot autoregular i establir les seves pròpies normes sobre les condicions  de comercialització, quins calibres, quines qualitats surten al mercat, en quines condicions es fan el contractes, i aquestes normes són d'obligat compliment per tots els operadors a  Catalunya i ajuden a regular molt millor el mercat"
 
En aquest sentit, la consellera ha explicat que ja s'han programat jornades informatives a Alcarràs, el 5 de juny, i a Corbins, el 20 de juny, perquè els productors coneguin bé les possibilitats d'aquest nou instrument de cara a la propera campanya. Aquests jornades s'organitzen conjuntament amb AFRUCAT, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, que és el titular de la circumscripció econòmica i aplega la major part de la producció catalana.
 
L'altra eina a la qual s'ha referit la consellera és l'Observatori de preus,  "llargament reivindicada pel sector i que ens ha de donar més transparència als mercats".  "Hi estem treballant molt amb el sector per obtenir dades fiables i de la màxima confiança  amb l'objectiu que esdevingui un element de referència que ens ajudi a millorar les relacions en la cadena". La consellera ha explicat que l'Observatori ja començarà a funcionar durant aquesta campanya, amb l'objectiu que "a la propera ja  estigui consolidat", ha concretat Serret.
 
Circumscripcions econòmiques i Observatori de preus són dos nous  instruments que des del DARP s'estan implementant per fomentar l'equilibri i l'ordenació entre els diferents agents de la cadena alimentària  i  fomentar mesures de regulació de mercats, que permetin anar corregint  deficiències estructurals que afecten a la competitivitat del sector.
 
En aquest mateix sentit, des del departament d'Agricultura s'ha estat pioner en establir un Codi de Bones Pràctiques Comercials, amb l'objectiu d'integrar i estructurar la cadena de valor de la fruita.
 
D'altra banda, des del DARP s'elaboren diferents campanyes per a promoure el consum de la fruita, basat en una dieta equilibrada i hàbits saludables. El Pla de consum de fruites i hortalisses a les escoles n'és un exemple, que ha de servir per a invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses, i incidir en els nens i nenes per tal que adquireixin hàbits alimentaris saludables.