Cercar en aquest blog

5/11/2017

Meritxell Serret: "Les plantes de tractament de dejeccions ramaderes són fonamentals per avançar en el model d'economia circular dins del marc agrari"


La consellera Serret durant la visita
La consellera Serret durant la visita
La consellera d'Agricultura ha visitat avui la planta de cogeneració  amb biogàs d'Almenar, un projecte impulsat pels ramaders per transformar les dejeccions i subproductes orgànics agroalimentaris en fertilitzants d'alt valor per al sector
                                 
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ha visitat, aquesta tarda, la planta de cogeneració amb biogàs d'Almenar, al Segrià. Aquesta planta, tecnològicament innovadora, tracta els purins d'unes 136 granges pertanyents a la SAT Ramadera d'Almenar del Porquí, i transforma aquest recurs, juntament amb altres recursos orgànics agroalimentaris, en fertilitzants sòlids i líquids i en aigua de reg.
 
La consellera, que ha conegut de primera mà el funcionament d'aquesta planta, ha destacat que "aquest és un exemple del model de gestió sostenible que hem d'impulsar a nivell de país, promogut pel propi sector, que revaloritza productes i subproductes procedents de l'activitat agroalimentària per a retornar-los al sector en forma de fertilitzants de qualitat". Serret ha valorat també especialment la capacitat d'aquesta planta de generar energia, "que respon perfectament a l'escenari de futur de transició energètica, amb la generació d'energia renovable de manera distribuïda al territori".
 
Serret ha subratllat que "aquest és el model que des del Departament d'Agricultura volem prioritzar, el de l'economia circular dins del marc agrari, perquè creiem que és el millor per al sector i per al país: recursos que surten de l'activitat agroalimentària es revaloritzen i retornen al propi sector". "En aquest model", ha dit la consellera, "és fonamental el paper de les plantes de tractament de les dejeccions ramaderes".
 

El model d'economia circular és la base de l'estratègia integral per a la gestió de dejeccions ramaderes
La consellera ha manifestat que aquest model d'economia circular és la base de l'estratègia integral per a la gestió de dejeccions ramaderes i la fertilització orgànica d'excel·lència que impulsa el Departament d'Agricultura, "un model que ha de permetre ser econòmicament i ambientalment sostenibles, alhora que fem un ús el màxim d'eficient dels recursos dins del mateix sector agroramader".
 
Serret ha recordat que des del Departament d'Agricultura s'està acompanyant i assessorant el sector per fer la transició cap a aquest model, amb ajudes previstes al PDR i amb el treball que un grup d'experts fa mesos que realitza per avançar en tecnologies i estratègies que donin resposta a les diferents situacions i necessitats dins del sector.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.