Cercar en aquest blog

5/08/2017

Soler: ‘La qüestió internacional serà clau a partir de l’endemà del referèndum’

 
L'eurodiputat Jordi Solé va ser divendres a la Ràpita i, després de reunir-se amb la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, va oferir un acte públic per explicar com veuen les institucions europees el procés d'independència de Catalunya.
 
Divendres, 5 de maig, Jordi Solé, diputat del Parlament Europeu, i Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, es van reunir amb la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita per establir lligams i col·laboracions a l'hora de defensar els interessos del sector de la pesca, un sector històricament estratègic per a la dinamització de l'economia rapitenca i que depèn, en bona mesura, de les normatives europees, que massa sovint no tenen en compte les singularitats de la pesca a la Mediterrània. En aquest sentit, Solé afirmava que 'les arts de pesca no tenen les mateixes característiques, de manera que insistirem perquè es tingui en compte aquesta diversitat i la Unió Europea deixi de perjudicar els nostres mariners'.
 
Després de reunir-se amb els pescadors, Solé va oferir una xerrada en què va exposar la visió de la Unió Europea sobre el procés d'independència de Catalunya. També hi va participar l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, que va obrir l'acte dient que 'aquest acte s'emmarca dins la campanya La República que farem d'Esquerra Republicana, però deixeu-me dir que la República ja l'estem fent, que dia a dia anem avançant perquè en el moment clau tinguem a punt totes les infraestructures que necessitarem'. Josep Caparrós també va afirmar que 'els ajuntaments estem al costat del Govern de Catalunya i del Parlament perquè tant el referèndum com la independència acabin sent una realitat en pocs mesos, i no defallirem per més entrebancs que ens vulgui posar l'Estat espanyol'. Amb l'exemple que el Govern ha publicat el concurs per comprar 8.000 urnes per fer el referèndum, Caparrós va posar en evidència que 'l'hora de la veritat és molt a prop'.
 
D'altra banda, Jordi Solé, responent a la pregunta de l'alcalde sobre què cal fer perquè la Unió Europea ens reconegui com a Estat, va demanar, en primer lloc 'que deixem enrere els temps d'escepticisme, pessimisme i dubte, perquè ara toca situar-nos en l'optimisme i prendre decisions històriques', una afirmació que fonamenta en el fet que, tot i que els partits europeus 'no es posiciones sobre un sí o un no a la independència, tots coincideixen a dir que la qüestió de la independència de Catalunya s'ha de resoldre democràticament'. Solé afirmava que al Parlament Europeu ningú no entén per què el Govern espanyol de Mariano Rajoy es tanca a dialogar amb el Govern de Catalunya i, per contra, se centra a judicialitzar una situació que cal resoldre a les urnes amb la paraula dels ciutadans.
 
'La independència de Catalunya encara no és a l'agenda de la Unió Europea com una prioritat', afirmava Solé, 'i no la veuran com una prioritat fins que no haguem votat. La qüestió internacional serà clau, doncs, a partir de l'endemà del referèndum'. Solé considera que, tot i això, els polítics catalans favorables a la independència de Catalunya 'no hem de deixar la feina per al darrer dia' i explicava que treballen dia a dia per fer entendre que Catalunya vol ser independent d'Espanya i mantenir-se dins la Unió Europea, una qüestió que, encara que no ho manifesten públicament 'perquè no és el moment, molts veuen amb bons ulls'.