Cercar en aquest blog

5/09/2017

Unió de Pagesos reclama que s’incloguin tots els conreus i comarques afectades per adversitats climàtiques en l’adequació de l’IRPF


Unió de Pagesos ha lliurat avui al subsecretari del Ministeri d'Agricultura, Jaime Haddad, i ahir al president de la Comissió d'Agricultura del Congrés, José Ignacio Llorens, la llista de les zones de municipis i comarques amb produccions afectades pels temporals i altres fenòmens meteorològics adversos que no han estat considerades en l'ordre publicada el 4 de maig pel Ministeri d'Hisenda, que aplica la reducció en els mòduls per a la Declaració de la Renda del 2016.

El sindicat considera, després de revisar l'ordre, que no contempla l'adequació de la fiscalitat de les produccions i àmbits territorials següents:

 

- Cereals: Linyola (Pla d'Urgell), afectada per pedregada i vent.

 

Unió de Pagesos demana que la reducció del mòdul establert per a Linyola (Pla d'Urgell) sigui del 0,13 en lloc del 0,18, ja que les pèrdues van ser superiors al 50%.

 

-Equí de carn: La resta de comarques de Catalunya.

 

Davant la sequera que va afectar les pastures de tot Catalunya, el sindicat va demanar la inclusió íntegra del territori, mentre que el departament d'Agricultura només en va demanar de cinc comarques de muntanya.

 

- Farratges: La resta de municipis de l'Alt Empordà, tots els municipis del Gironès i els municipis de Bellcaire d'Urgell, Ivars d'Urgell, Linyola, el Palau d'Anglesola, el Poal i Vila-sana, tots del Pla d'Urgell.

 

- Fruita dolça: La resta de municipis de l'Alt Penedès, els Hostalets de Pierola, Masquefa i Piera (municipis de la comarca de l'Anoia), Penelles (la Noguera) i tots els municipis del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

 

- Fruita seca: Tots els municipis de l'Alt Camp, l'Anoia, la Conca de Barberà i el Tarragonès.

 

- Lleguminoses: Els municipis del Bruc, Cabrera d'Anoia, Capellades, Carme, els Hostalets de Pierola, Igualada, Jorba, Masquefa, Òdena, Orpí, Piera, la Pobla de Claramunt, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Miralles, la Torre de Claramunt, Vallbona d'Anoia i Vilanova del Camí, tots de la comarca de l'Anoia.

 

- Oleaginoses: La resta de municipis de l'Alt Empordà, tots els de l'Alt Penedès, el Bruc, Cabrera d'Anoia, Capellades, Carme, els Hostalets de Pierola, Igualada, Jorba, Masquefa, Òdena, Orpí, Piera, la Pobla de Claramunt, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Miralles, la Torre de Claramunt, Vallbona d'Anoia i Vilanova del Camí (tots ells municipis de la comarca de l'Anoia) i tots els municipis de les comarques de la Garrotxa i el Gironès.

 

- Olivera: tots els municipis de l'Alt Camp.

 

-Raïm de vinificació DO: El Pla de Manlleu i Vila-rodona (Alt Camp); la resta de municipis de l'Anoia; Vimbodí i Sarral (Conca de Barberà), tots els municipis del Priorat, i Vilalba dels Arcs (Terra Alta).

 

- Raïm per a vi de taula: els Garidells, les Gunyoles, Vallmoll i Valls, tots de l'Alt Camp.

 

Unió de Pagesos considera que el Departament d'Agricultura no elabora adequadament les valoracions de danys que es tenen en compte per part del Ministeri d'Agricultura a l'hora de proposar al d'Hisenda les adequacions de mòduls, ja que habitualment els determina a la baixa o no els té en compte. Com va passar l'any 2016, per a les mateixes zones afectades per sequera o pedregades, inclou uns conreus i n'exclou uns altres, quan el conjunt de conreus llenyosos de secà o els herbacis han patit afectacions similars. Aquesta situació no es dona en les valoracions d'altres comunitats autònomes, fet que causa un greuge comparatiu i afecta la competitivitat de les explotacions ubicades a Catalunya.