Cercar en aquest blog

6/08/2017

Agricultura i Òmnium signen un protocol per garantir la seguretat i la prevenció d'incendis en el transport de la flama del Canigó


DARP
Serret i Cuixart signant el protocol avui a la seu d'Òmnium Cultural
El dia 23 de juny a moltes poblacions de Catalunya i com activitat tradicional, arriba la flama del Canigó per encendre les fogueres de Sant Joan. Per tal de facilitar les eines i informació als grups organitzadors per la millora en la seguretat i transport de la Flama del Canigó i vetllar per la prevenció d'incendis en el transport d'aquesta, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, entitat coordinadora d'aquest esdeveniment, han signat avui un "protocol" de col·laboració.
 
Amb aquest acord, ambdues entitats s'han compromès a promoure el "Protocol", editat per Òmnium Cultural, que té l'objectiu d'oferir recomanacions generals i consells sobre el transport de la flama i informació sobre les comunicacions del pas d'aquesta per pistes forestals.
 
D'altra banda, Òmnium també comunicarà els llocs i hores de pas al cos d'Agents Rurals. Així mateix, facilitarà les dades personals que els equips de foc hagin omplert en el formulari electrònic de la seva web, mitjançant una sol•licitud d'autorització col•lectiva que enviarà al Servei de Prevenció d'Incendis Forestals per a la seva autorització per la Directora General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.
 
De la seva part, el DARP gestionarà aquesta autorització a fi de poder alertar en cas d'incidències meteorològiques, risc d'incendi o d'altres contratemps en el pas de la flama del Canigó per pistes forestals.
 
Una flama que no crema
 
D'acord amb la normativa sobre prevenció d'incendis forestals, aquesta activitat es desenvolupa en període d'alt risc d'incendi forestal i per tant és necessari prendre mesures de prevenció i demanar l'autorització administrativa de la Directora General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.
 
En aquest sentit, l'increment de grups de foc de la flama del Canigó està comportant també en els últims anys una creixent demanda de l'autorització administrativa i una major implicació en la supervisió, vigilància i control de l'activitat per part del Agents Rurals.
 
Aquesta celebració comporta una sèrie d'actuacions des que es puja al cim del Canigó el dia 21 (en territori de jurisdicció francesa) fins que comencen els recorreguts el dia 22 i les arribades als diversos pobles, viles i ciutats de de Catalunya el dia 23.
 
En els darreres anys la popularització d'aquesta tradició i l'augment de la complexitat organitzativa, ha comportat que els anomenats "grups de foc", associacions locals que organitzen la portada de la flama als seus municipis, s'hagin  agrupat sota la afiliació a una associació d'abast territorial tot Catalunya, en aquest cas Òmnium Cultural, i sota la seva coordinació.