Cercar en aquest blog

6/13/2017

Esquerra Republicana i les JERC retiren plaques franquistes de diversos edificis de Móra d’Ebre


El passat dissabte 10 de juny, les Joventuts d'Esquerra Republicana de les Terres, acompanyats del Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Móra d'Ebre, van enretirar diverses plaques del Ministerio de la Vivienda de l'època franquista que encara hi havia a les façanes d'alguns edificis.
 
La portaveu del grup municipal republicà, Cinta Agné, va recordar que, a l'inici de la legislatura, Esquerra va presentar una moció al Ple de l'Ajuntament demanant que s'enretiressin les plaques, però l'equip de govern de CiU i PP la va rebutjar. Recentment, el grup republicà va registrar una instància i una nova moció en què en tornava a demanar l'enretirada, arran de la normativa aprovada pel Parlament de Catalunya, Llei 5/2017, del 28 de març i la Llei 18/20, on es fa referència a l'enretirada de les plaques dels habitatges que han deixat de tenir la qualificació d'habitatges protegits.
 
Davant del fet que l'equip de govern de CiU PP no va admetre portar a debat al darrer Ple la nova moció sobre les plaques franquistes presentada per Esquerra, els republicans i les JERC van decidir fer un gest simbòlic i treure les plaques. Abans de l'acció, havien informat els veïns dels habitatges de la nova normativa i se'ls havia demanat el seu parer sobre la retirada.
 
Cinta Agné va afirmar que 'després de la transició, l'eliminació de la simbologia el nomenclàtor feixista ha estat molt lenta per la falta de voluntat i valentia política dels dirigents que ens han precedit. Una democràcia com la nostra no es pot permetre que s'honorin els símbols feixistes en l'espai públic i per això, després de consultar els veïns i davant la inacció del govern CiU PP a les nostres demandes, hem decidit enretirar aquestes plaques'.
 
Aleix Borràs, portaveu de les JERC de les Terres de l'Ebre, va destacar que 'hem de conscienciar el jovent de la importància de la memòria històrica, l'educació és la millor eina per combatre el feixisme i evitar que la història es repeteixi. Cal fer justícia a les persones que van perdre la vida i els seus drets durant el franquisme i, per tant, cal enretirar la simbologia franquista de l'espai públic'.
 
Després d'aquesta acció, Esquerra Republicana va oferir a la plaça de dalt de Móra d'Ebre una xerrada sobre memòria històrica i simbologia franquista. La xerrada, que va aplegar mig centenar d'assistents, va començar amb les intervencions de la regidora Cinta Agné i el portaveu de les JERC, Aleix Borràs Tot seguit, el president de la Sectorial de Memòria i Reparació del partit, Antoni Bou, va explicar la feina que s'està fent per internacionalitzar la manca d'actuacions de l'Estat espanyol davant tots els temes de memòria que té plantejats, i també va exposar la necessitat d'elaborar la Llei de Memòria històrica de la nova República. Per acabar, Núria Marín, regidora d'Esquerra i diputada provincial del partit a Lleida, va fer un repàs de la lluita que han portat a terme a la seva ciutat per aconseguir treure els noms de carrers que feien referència al feixisme.