Cercar en aquest blog

6/01/2017

Josep Cid presenta a la URV de Tortosa l'antologia 'L'Ebre, un riu literari'


El professor de l'institut Julio Antonio de Móra d'Ebre Josep S. Cid i Català ha presentat avui al Campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, a Tortosa, el llibre 'L'Ebre, un riu literari'. Es tracta d'una antologia de textos literaris de dinou autors del segle XX que han tractat, d'una o altra manera, el tema del riu Ebre en les seues obres, seleccionats per Josep Sebastià Cid i Català. L'edició d'esta antologia contribuïx a fornir un nou volum de la cada cop més nombrosa col·lecció de títols del Campus Terres de l'Ebre de les Publicacions de la URV.

Val a dir, però, que el llibre que que s'ha presentat avui es va començar a gestar l'any 2008, moment en què des de l'Aula d'Art es va organitzar l'acte literari Els escriptors llegeixen al riu que l'incipient Campus Terres de l'Ebre de la URV va celebrar al Tinellet del Palau Episcopal de Tortosa, amb la participació de Zoraida Burgos, Gerard Vergés, Manuel Pérez Bonfill, Andreu Carranza, Jordi Andreu Corbatón i Lluís Martín Santos.

Ara, coincidint amb la celebració dels 10 anys de campus universitari ebrenc i els 25 anys de la Universitat Rovira i Virgili, des de la direcció del Campus Terres de l'Ebre s'ha volgut deixar constància dels autors que han parlat d'este eix vertebrador que és el riu, ample i cabalós. I ha sigut el professor Josep-Sebastià Cid qui ha tingut cura de la selecció de textos, contextualitzant de forma didàctica una antologia de fragments que cal tenir presents des de tots els àmbits.

L'acte de presentació ha comptat amb la participació de la cantautora Montse Castellà, que ha posat música, veu, sentiment i emoció als textos de molts autors del territori. També s'ha presentat l'espai de creació col·lectiva URVIART "A-punts. L'Ebre, un riu literari", de l'arquitecta i dissenyadora Cristina Bestratén, que es pot visitar al vestíbul del campus. 

La presentació del llibre l'ha presidida Azael Fabregat, director del Campus Terres de l'Ebre de la URV, acompanyat d'Emili Lehmann, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tortosa i regidor de Noves Tecnologies, Promoció Econòmica, Comerç i Fires.

Josep Cid, curador de l'obra i autor d'un extens article introductori, ha fet un parlament en què ha afirmat que l'Ebre, en l'actualitat, és un riu literari, referent i font d'inspiració d'autors tan destacats com Jesús Moncada, Gerard Vergés, Bladé i Desumvila o Sebastà Juan Arbó. Josep Cid, llicenciat  en Filologia Catalana i professor de l'institut Julio Antonio de Móra d'Ebre, és una de les persones que millor coneix el món de les lletres ebrenques. La seua tesi doctoral 'Patrimoni literari i territori. Una proposta d'educació literària a partir dels espais de l'Ebre', constituïx una aportació fonamental a l'estudi del panorama de la literatura catalana a Ebre, que analitza els autors, els referents, l'imaginari, els temes, l'evolució... de les nostres lletres.