Cercar en aquest blog

6/22/2017

La samarreta "Sóc ebrenc -a", a les llibreries

L'objectiu de socialitzar el mot ebrenc –a sense complexos i fer alhora que la gent se'l senti encara més seu es va acomplint d'una manera ràpida i efectiva. Ho demostra el fet que s'hagi esgotat el primer estoc de 400 samarretes amb el missatge "Sóc ebrenc –a" que es van posar a la venda coincidint amb la celebració de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre el passat mes de maig. Davant l'èxit aconseguit i la demanda ciutadana, la Fira, tal com va anunciar, ha estampat noves samarretes per tal que es puguin adquirir durant tot l'any a les llibreries ebrenques de referència: Bassa, de Móra d'Ebre; Viladrich, de Tortosa; i Guaix, d'Amposta.

Des de l'organització de la Fira valoren molt positivament l'acollida que ha tingut la samarreta de color verd com el riu Ebre, entre la gent: "Ens demostra que el sentiment identitari que hi ha al territori és cada vegada més fort i ens satisfà poder contribuir encara més a reforçar-lo", apunta Montse Pineda, directora de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre. "Estem convençuts que poder-la vendre des de diversos punts de les Terres de l'Ebre contribuirà encara més a escampar aquesta iniciativa i no hi haurà ningú que se'n quedi sense", afegeixen.

Va ser la Fira del Llibre Ebrenc qui va demanar la inclusió del mot ebrenc al Diccionari de la llengua catalana (DIEC2), el 2015. Després d'un procés de gairebé dos anys, el mot es va incorporar al diccionari el passat mes d'abril gràcies a la tasca de diversos filòlegs del territori que van treballar-hi molt. A través de les samarretes, que inclouen la definició de la paraula publicada exactament al diccionari, la Fira ha volgut traslladar aquesta acció acadèmica al carrer com una manera d'apropar a la societat un reconeixement important que no podia passar desapercebut i que reforça el sentiment de pertinença a una terra. El missatge és clar, si et sents ebrenc o ebrenca has de tenir la teua samarreta, i aprofitar així que es puguin comprar a partir d'ara i durant tot l'any a les llibreries del territori.


També els més petits són solidaris


S'han fet talles especials per a nens i nenes de 4-5 i 6 anys, junt amb la resta de talles (S, M, L i XL). El preu de venda és de vuit euros i els beneficis econòmics que se'n derivin aniran a parar a l'Associació Jeroni de Moragas de Móra d'Ebre, una entitat que treballa i promou tallers ocupacionals amb persones discapacitades des de fa més de 30 anys. De fet, és aquesta mateixa entitat la que a través dels seus tallers ocupacionals s'encarrega de l'estampació de les samarretes i de distribuir-les a les llibreries, amb la qual cosa s'ha donat més feina a aquests nois i noies, que ho agraeixen molt i se senten satisfets de ser-ne els responsables. Des de l'organització de la Fira s'ha fet palès l'agraïment a l'entitat també adquirint un nombre de samarretes que es guardaran per regalar-les a autoritats i persones destacades que visitin el municipi a partir d'ara.