Cercar en aquest blog

6/02/2017

Publicacions URV edita “L’Ebre, un riu literari”, una antologia d’autors del territori que referma l’imaginari literari ebrenc

L'imaginari literari ebrenc gestat per autors com Sebastià Juan Arbó o Artur Bladé, i re-impulsat als anys 80 per Jesús Moncada, té ara un nou referent L'Ebre, un riu literari, una antologia editada per Publicacions URV dins la col·lecció Terres de l'Ebre, que dirigeix Núria Gil, des de l'Antena Cultural Tortosa de la URV. El llibre ha estat presentat aquest dijous al campus Terres de l'Ebre i recull fragments literaris, majoritàriament de prosa, però també algun de poesia de dinou escriptors del territori que parlen sobre el riu. "L'Ebre avui és realment un riu literari", ha assenyalat el professor Josep Sebastià Cid, l'encarregat de seleccionar els textos que apareixen al llibre. "El fil conductor és el riu com a tema central", ha explicat.

Cid és llicenciat en Filologia Catalana i autor de la tesi doctoral Patrimoni literari i territori, per tant tota una autoritat en la matèria. Durant l'acte de presentació ha recordat que l'any 1904, durant els Jocs Florals celebrats a Tortosa es va posar de manifest que l'Ebre encara no havia trobat el seu poeta i anys més tard, el 1985, Gerard Vergés remarcava que les referències literàries al riu eren "flatulències del gènere més ínfim". Va ser Moncada qui va començar a forjar l'imaginari literari ebrenc amb Camí de Sirga, i a partir d'ell es van recuperar referències que l'havien precedit com Arbó o Bladé. "M'agradaria que aquest llibre contribuís a refermar una mica més l'Ebre com a riu literari", ha afegit Cid, tot precisant que si als anys 80 i 90 va haver-hi una expansió, ara ja podem parlar de consolidació d'aquest imaginari.

Els autors que apareixen al llibre són per aquest ordre Jesús Moncada, Artur Bladé, Pilar Romera, Carmel Biarnés, Andreu Carranza, Silvia Veà, Joan Perucho, Josep Pla, Francesca Aliern, Joan Cid i Mulet, Zoraida Burgos, Jesús Massip, Manuel Pérez-Bonfill, Albert Roig, Gerard Vergés, Josep Igual, Sebastià Juan Arbó, Manel Ollé i Emili Rosales. I també hi han contribuït amb la seua obra pictòrica i fotogràfica els artistes Núria Arias, Miquel Paton i Joan Panisello. "És un projecte que es remunta a l'any 2008 quan l'Antena Cultural Tortosa de la URV va organitzar una jornada en què escriptors de les Terres de l'Ebre recitaven textos seus vinculats al riu, després va arribar la crisi i es va aturar i ara que celebrem el 25é aniversari de la universitat l'hem pogut recuperar", ha explicat el director del campus de les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat.

El llibre s'ha presentat aquest dijous 1 de juny a l'Aula Magna de les Terres de l'Ebre en presència d'alguns dels escriptors i artistes que l'han fet possible com Manuel Pérez Bonfill, Jesús Massip, Manel Ollé o Josep Igual. I hi hagut una petita actuació de la cantautora Montse Castellà amb cançons inspirades en l'obra de Vergés.

Paral·lelament per reforçar la presentació s'ha instal·lat al vestíbul del campus ebrenc una nova acció d'URVIART. L'#ACCIÓ 8: A.PUNTS. L'EBRE UN RIU LITERARI, ideada per l'arquitecta Cristina Bestratén. Es tracta d'una gran el·lipse de paper oberta i penjada del sostre, a l'interior de la qual apareixen dibuixats amb gomets que estudiants, professors i el conjunt de la comunitat universitària han anat enganxant, els retrats de sis dels autors que apareixen al llibre: Moncada, Vergés, Cid i Mulet, Arbó, Perucho i Bladé; els sis escriptors ebrencs que ja no són entre nosaltres. Al costat de cadascun hi ha una frase seua. A fora hi ha els seus noms dels sis autors, cadascun al costat d'un petit orifici que permetrà, mirant-hi a través, connectar amb el seu retrat.

La instal·lació d'URVIART estarà al vestíbul fins al 23 de juny.