Cercar en aquest blog

7/10/2017

El Departament d'Agricultura allibera 115.000 exemplars d'anguila destinats a la repoblació als rius Ter i Ebre


DARP
Una mostra de les anguiles alliberades a l'Ebre
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va finalitzar divendres passat l'alliberament de més de 115.000 exemplars d'anguiles (Anguilla anguilla) destinades a la repoblació. En primer lloc, es van alliberar 75.000 d'aquests exemplars al Ter al seu pas per les poblacions d'Ullà, Verges i Colomers,  i en una segona fase, es van deixar anar la resta, 40.000, a les llacunes de la Tancada i l'Encanyissada del delta de l'Ebre.
 
Enguany, l'alliberament s'ha encomanat a l'empresa pública Forestal Catalana, SA, que n'ha efectuat la repoblació amb el suport de dos vehicles cisterna especialment adaptats per al transport d'animals vius.
 
Aquest alliberament forma part de les actuacions previstes en els Plans de Gestió de l'Anguila Europea, que tenen per objectiu garantir la recuperació de les poblacions d'aquesta espècie. Les anguiles alliberades tenien un pes comprès entre 1 i 3 grams. Amb aquesta iniciativa s'espera incrementar la població d'aquesta espècie i afavorir que els alevins arribin a l'estat adult i puguin migrar.

L'alliberament va finalitzar divendes passat
L'anguila podria arribar a estar en perill d'extinció
 
Segons els dictàmens científics del Consell Internacional per a l'Exploració del Mar (ICES), la població d'anguila es troba fora dels límits biològics de seguretat. En base a les recomanacions de l'ICES, la Unió Europea va publicar el Reglament pel qual s'estableixen mesures de recuperació de la població de l'anguila europea.
 
Pel que fa al comerç internacional, l'anguila està inclosa en el Conveni CITES, d'espècies que no estan necessàriament amenaçades d'extinció però que podrien arribar a estar-ho, tret que se'n controli estrictament el comerç, des de març del 2009.
 
En base a aquestes determinacions, per decisió de la Comissió Europea, el 2010 van ser aprovats els Plans de Gestió de l'Anguila Europea (PGA). Aquests plans de gestió tenen com a objectiu reduir la mortalitat antropogènica per aconseguir a llarg termini un retorn al mar d'almenys el 40% de la biomassa d'anguiles europees respecte als seus nivells originals.
 
Entre la bateria de mesures tècniques previstes en els PGA, els alliberaments d'exemplars d'anguila amb efectes de repoblació constitueixen una de les mesures de participació dels pescadors en el manteniment de les poblacions. La Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita, la Confraria de Pescadors de la Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita, la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Deltebre i l'Associació de Pescadors Professionals d'Angula de Sant Jaume d'Enveja a les terres de l'Ebre, així com les confraries de Roses, l'Estartit i l'Escala a les comarques de Girona, són les entitats autoritzades per a la pesca d'angula a Catalunya. Totes elles participen en el programa de repoblació, de millora de la gestió de la pesqueria i de sostenibilitat del recurs dins els Plans de Gestió de l'Anguila Europea.