7/28/2017

Residències artístiques Eufònic sobre les abelles i sobre la hiperdocumentació


Doble residència artística la que aquests dies s'està desenvolupant dins el marc d'Eufònic, Arts Sonores i Visuals de les Terres de l'Ebre. D'una banda, la parella artística Varvara & Mar, instal·lats a la residència que el centre d'art Lo Pati té a Balada, estan desenvolupant el seu projecte SUPER-DOCUMENTATION, i d'una altra la creadora sonora Valeria Muledda, a cavall d'Amposta i el Perelló, està treballant en una proposta de paisatge sonor al voltant del món de les abelles.

Vivim en una societat que ho documenta i ho enregistra tot. Càmares de video-vigilància, aplicacions mòbil que et diuen quants quilòmetres has caminat o enregistren el ritme del batec del teu cor; o xarxes socials que comparteixen aleatòriament el que has de recordar. Tot plegat una gran teranyina que ens embolcalla i atrapa, i de la qual és pràcticament impossible escapar. Aquesta és la reflexió de la qual parteix SUPER-DOCUMENTATION, una proposta de la parella artística Varvara & Mar, integrada per l'estoniana Varvara Guljajeva i el català Mar Canet. Aquests dies estan de residència artística a Balada per treballar en el projecte. "Ens estem hiperdocumentant a nosaltres maeixos", expliquen. Entre les dades amb les quals treballaran hi ha el registre dels batecs dels seus cors de forma ininterrompuda que posteriorment seran reproduïts a través de dos metrònoms. També enregistraran una vídeoperformance amb una càmera de 360º dins els búnquers de la costa que hi ha entre Sant Carles de la Ràpita i Alcanar. La idea és tapar la càmara per tal que l'espectador tingui la sensació que li tapen els ulls. "Estem acostumats a veure-ho tot a través d'una pantalla", assenyalen tot precisant que l'objectiu de la vídeoperformance és qüestionar-ho.

El resultat de la feina que estan desenvolupant aquests dies el presentaran el dissabte 2 de setembre al Museu de la Mar de l'Ebre de Sant Carles de la Ràpita.

Per la seua banda, l'artista italiana Valeria Muledda, compartirà amb el públic aquest dissabte i diumenge, 28 i 29 de juliol, la seua immersió en el món de les abelles. L'objectiu és enregistrar un paisatge sonor del territori a partir de les relacions entre les abelles, les persones i el seu entorn. "La comunitat humana també és un eixam", diu. Com vivim i per què vivim així? I com podem inspirar-nos en les abelles?, són algunes de les preguntes que busca respondre a través de l'intercanvi amb gent del territori vinculada al món de les abelles, per això ha triat el Perelló, un municipi que és el principal productor de mel de tot Catalunya. Fruit d'aquesta residència que va començar dilluns 24 de juliol i que acabarà el dia 4 d'agost planteja dos propostes. La primera, Rusc sonor, prendrà forma aquest dissabte i diumenge, 29 i 30 de juliol al centre d'art Lo Pati, on  desenvoluparà una experiència de creació sonora compartida a partir del cos, de les abelles i de l'escolta. Serà de 18:30 a 20:30 i per participar no cal cap formació específica ni a nivell musical ni performatiu. La segona proposta, Delta Horizontal Dance, tindrà lloc els dies 1 i 2 de setembre a l'Antic Convent de la Ràpita i parteix dels mateixos conceptes. La idea és construir un paisatge sonor a partir de tot el material enregistrat al voltant de les abelles, les persones i el territori, que canviï la percepció de l'espai on es desenvolupa i en el qual els participants s'hi puguin submergir.