Cercar en aquest blog

7/19/2017

Un projecte d’estudi sobre l’associacionisme al Montsià de Victòria Almuni i d’Eva Garcia guanya la Beca Terra d’Ateneus


 

El projecte "Els ateneus en l'àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l'associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017)", presentat per la professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Victòria Almuni i per la investigadora Eva Garcia, ha guanyat la quarta edició de la Beca de Recerca Històrica Terra d'Ateneus, convocada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i per la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC). La Beca està dotada amb 3.000 euros i amb la publicació del treball per l'Editorial Afers.

El jurat ha decidit becar el projecte d'Almuni i de Garcia per "la recerca de dos ateneus contraposats socialment en una població de poca demografia amb fonts documentals, gràfiques i orals". El veredicte també destaca que el treball "abasta una relació local amb un intent de vertebració comarcal i la voluntat de documentar la història arribant a l'actualitat, amb l'estudi de la recuperació després d'haver estat expropiada durant el franquisme". Les dos investigadores tenen de temps fins al  juny de 2018 per enllestir el seu estudi.

El jurat estava format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l'IRMU; Hèctor Fort, membre de la junta directiva del Centre de Lectura de Reus, i Antoni Gavaldà, historiador i professor de la URV.


LA BECA

Aquest ajut  es va crear l'any 2014 per incentivar l'elaboració de projectes centrats en l'estudi de la repercussió social de l'associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l'àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s'obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d'estudis locals i comarcals. La col·lecció «Terra d'Ateneus», de l'Editorial Afers, té dos volums publicats: "El Cercle Literari i els inicis de l'associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)", de l'historiador David Cao (I Beca Terra d'Ateneus, 2014); i "L'Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L'Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic", de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d'Ateneus , 2015). El tercer volum serà el treball guanyador de la III Beca Terra d'Ateneus (2016), de Guillem Puig: "La taula del mirall. L'Ateneu i l'associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979". La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica sorgeix de la col·laboració entre l'IRMU i la FAC i compta amb el patrocini de l'Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat.