Cercar en aquest blog

7/24/2017

Unió de Pagesos demana que s’activi urgentment la retirada de préssecs i nectarines per evitar la pertorbació de mercat

Unió de Pagesos demana al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) que activi amb una setmana d'antelació el mecanisme extraordinari de retirada de préssecs, nectarines, préssecs plans i nectarines planes per a la distribució gratuïta per la via de la transformació. El sindicat ha valorat que aquest és el procediment adequat després d'analitzar la situació dels preus de la fruita i comprovar l'avançament, d'entre deu i quinze dies, de la collita de préssec i nectarina.

El darrer 7 de juny, el Ministeri va aprovar la retirada de 25.000 tones d'aquestes fruites, de les quals un màxim de 4.888 tones —de l'1 al 31 de juliol— i de 4.887 —de l'1 d'agost al 30 de setembre— estaven destinades a la distribució gratuïta per a transformació, amb pagament en espècie de la fruita de pinyol, tal i com marca la normativa comunitària. La resta, fins a les 25.000 tones, es poden acollir a aquest tipus de retirada amb càrrec als fons operatius de les organitzacions de productors. Però el fet que la collita s'hagi anticipat entre deu i quinze dies planteja la necessitat d'avançar, també, l'obertura del segon contingent. Així, a partir d'avui mateix, els productors podrien acollir-s'hi i, així, descongestionar el mercat en el moment en què és més necessari.

El sindicat està convençut que la retirada és l'única mesura que pot evitar caure en una situació de pertorbació del mercat de la fruita de pinyol. Cal tenir en compte, amb tot, que caldrà mantenir-se alerta a la possible necessitat complementària de contingents de retirada. Malgrat que la situació es troba sota control pel que fa als estocs de fruita, les darreres dues setmanes han apuntat una pressió a la baixa del preu.

Unió de Pagesos sol·licitarà al Ministeri d'Agricultura, així, que convoqui una reunió urgent per estudiar les peticions i valorar les accions a emprendre a curt i mig termini.