Cercar en aquest blog

8/01/2017

El departament d'Agricultura i el sector fructícola acorden sol·licitar la declaració de pertorbació de mercat a la Unió Europea a través del Ministeri


DARP
Un moment de la Taula Agrària que ha tingut lloc avui al departament d'Agricultura
El departament d'Agricultura i el sector fructícola han acordat sol·licitar  la declaració de pertorbació de mercat a la Unió Europea a través del Ministeri d'Agricultura, amb motiu de l'agreujament que ha implicat el tancament de les fronteres de Bielorrússia. Així s'ha acordat a la Taula Agrària celebrada avui amb caràcter d'urgència per tal de debatre propostes de suport al sector de la fruita dolça, en la que han participat representants d'Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i també l'associació d'organitzacions de productors de fruita AFRUCAT.
 
Paral·lelament, el departament ha informat al sector que també ha demanat al Ministeri l'increment de l'assignació de la quota de retirada de préssec i nectarina en un mínim de 20 milions de quilos més, prevista pel reglament de mesures extraordinàries per intentar pal·liar els efectes del veto rus, per tal d'assolir una  quantitat que sigui suficient i redueixi la pressió que estan patint els preus de la fruita de pinyol d'aquest estiu, ja que les quotes establertes inicialment del préssec i la nectarina es van esgotar el primer dia que van ser activades.
 
També s'ha informat que s'està actuant de manera coordinada amb la conselleria d'Agricultura i Alimentació del Govern d'Aragó perquè també sol.liciti aquestes mesures al Ministeri. En aquest sentit, s'ha acordat amb el sector cooperar amb l'Associació de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH) perquè arribin aquestes demandes a la Comissió Europea.
 
Tots els membres de la Taula Agrària han convingut que les crisi de preus consecutives d'aquests anys tenen efectes de tipus estructural, i han acordat la creació d'un grup de treball per impulsar un Pla estratègic pel sector fructícola català, amb accions a curt, mig i llarg termini, que permeti  estructurar i projectar el sector cap al futur per donar confiança als productors.
 
El Departament també s'ha compromès a impulsar un estudi amb l'IRTA que avaluï amb el sector un possible nou Pla de reconversió de les plantacions de fruita dolça.
 
D'altra banda, aquests propers dies el sector es reunirà en el marc de la circumscripció econòmica per concretar mesures i formular per superar l'actual situació crisi que viu el sector.
 
Així mateix, en el marc d'aquesta trobada, el departament ha emplaçat al sector a activar totes les mesures que des de la finalització de la campanya anterior, el DARP ha estat treballant, conjuntament amb el sector. La posada en marxa d'eines com les circumscripcions econòmiques, que permeten l'extensió de norma, o l'Observatori de preus de la fruita han d' ajudar a afavorir la comercialització i  la transparència en la formació de preus al sector.
 
Finalment, el DARP ha recordat al sector la possibilitat d'acollir-se a les línies d'avals i garanties que ofereix l'Institut Català de Finances a aquelles explotacions amb dificultats financeres.