8/18/2017

Premiere d''El Periple, la vella llum d'Europa' a l'Ampolla

Avui divendres, 18 d'agost, a les 23 hores, al port pesquer de l'Ampolla, tindrà lloc la premiere del film El Periple, la vella llum d'Europa. El documental és obra de Mario Pons Múria i està patrocinat per la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de l'Ampolla, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Ebre i l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

L'acte estarà presentat per Montse Armengou Martin, documentalista de TV3; i es comptarà amb la presència de Manel Vilà, director general de Cooperació Internacional de la Generalitat de Catalunya; Francesc Arasa, alcalde de l'Ampolla; i Àlvar Casanova, regidor de Cultura de l'Ajuntament de l'Ampolla. També hi assistiran els protagonistes del film.

Sinopsi

Miquel, alt executiu veterà és despatxat de la multinacional on treballa, necessita una pausa per desconnectar. La família d'Alfred és obligada a abandonar casa seva, el far més alt del món és incendiat durant la Guerra Civil, comença el camí de l'exili. Amar, director de vendes d'una factoria de Damasc, és el líder del camp de refugiats de Filippiada, Grècia.

La vida en aïllament, el bloqueig de l'individu i l'Estat a la Mediterrània.

Story Line

L'individualisme és una necessitat inevitable, perquè cadascú està buscant la seva pròpia identitat personal, però l'individualisme reduït a l'individu, es transforma en egocentrisme, es transforma en egoisme, en oposició a l'altre, sabem que no podem viure així, és la llei de la jungla, del més fort, el lleó a la jungla.

L'exili un tret definitori de la nostra contemporaneïtat. Avui milions de persones fugen de les guerres travessant el Mare Nostrum buscant un país d'acollida, un punt d'esperança al fosc horitzó, però els Estats membres de la Unió Europea bloquegen l'entrada dels refugiats, les fronteres del vell continent estan tancades.

Un far és un edifici públic de l'Estat de caràcter de salvament universal on el torrer té una missió clara, un comportament singular, encendre la llum per tot tipus de navegants.

A la nit, quan s'apaga la llum d'un far, significa que alguna cosa greu està passant. La llum s'apaga per als mariners i per a la gent de la costa es fa estrany que el far no doni senyal. Una gran tempesta, una avaria mecànica, una negligència del torrer, un accident, inclús la seva mort en servei, potser s'alerta d'un naufragi o l'arribada d'una guerra.

"L'estat ha perdut la seva funció històrica i ara el substitueix el mercat, i que és el mercat? És la guerra dels homes contra els homes".

Miquel, Amar, Sheka, Mustafa, Mehmut, Farjad, Alfred, Conrad, exilis a l'exterior fugint de la guerra, exilis interiors protegint-se del caos, històries paral·leles que, com les llums dels fars, viuen unes aïllades de les altres, però que juntes formen una xarxa d'enllumenat públic que protegeix al navegant, vingui, d'on vingui, aquestes són les llums de la fraternitat, la cohesió social davant les adversitats, els bloqueigs de l'individu a l'Europa de la post-veritat.