ROL

10/10/2008

El Pla Estratègic de les Terres de l’Ebre preveu posar en marxa el 2009 el primer llagut amb elements museogràfics

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha anunciat avui a Tortosa el projecte per a la creació de producte turístic de navegació fluvial del riu Ebre. La intenció és que el primer llagut entri en funcionament el 2009, i el segon, el 2010. L’objectiu del projecte és crear una oferta de navegació fluvial en el tram central de l’Ebre, mitjançant la recuperació d’embarcacions tradicionals.



· En aquest marc, el conseller Huguet i el president del Consorci per a l’execució del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre, Pere Martí, han formalitzat el conveni de coordinació del Pla Estratègic de Turisme de la zona. Així mateix, el conseller ha presentat el llibre “Solcant l’Ebre”, que recull i analitza com a conjunt les quatre comarques que integren les Terres de l’Ebre, tant el seu patrimoni paisatgístic, com monumental, cultural i humà.



· El conseller Huguet ha iniciat la jornada a Amposta on ha inaugurat les instal.lacions visitat aquest matí l’empresa Laminats de Catalunya SL, i l’ha finalitzat a Flix, on ha visitat les instal·lacions el CTM en aquesta localitat i el parc solar “Ramon Escriche”.



Divendres, 10 d’octubre de 2008.– El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa preveu que el primer llagut amb elements museogràfics entri en funcionament al 2009 en el tram central de l’Ebre. Així ho ha anunciat avui a Tortosa el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, com a part del projecte per a la creació de producte turístic de navegació fluvial del riu Ebre que s’emmarca en el Pla Estratègic de Turisme de les Terres de l’Ebre. Aquesta iniciativa té per objectiu de recuperar les embarcacions i explicar al visitant el que era la navegació tradicional al riu.



El conseller Huguet —acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvador, i del director dels serveis territorials a les Terres de l’Ebre, Josep Monclús— ha explicat que l’objectiu del projecte és crear una oferta de navegació fluvial en el tram central de l’Ebre català d’acord amb les possibilitats de navegació que ofereixi el riu, recuperant la seva importància com a eix vertebrador del territori i d’unió de la navegació amb l’oferta turística cultural, esportiva i de natura que disposa al seu voltant. Segons ha avançat, la voluntat és que el primer llagut entri en funcionament el 2009, i el segon, el 2010.



L’anunci s’ha fet en el marc del conveni de coordinació del Pla Estratègic de Turisme de les Terres de l’Ebre, que han formalitzat avui el conseller Huguet i el president del Consorci per a l’execució del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre, Pere Martí.



Així mateix, el conseller ha presentat el llibre “Solcant l’Ebre”, que recull i analitza com a conjunt les quatre comarques que integren les Terres de l’Ebre, tant el seu patrimoni paisatgístic, com monumental, cultural i humà. La importància del llibre —que ha comptat també amb la presència del coordinador del llibre, Josep Sànchez, i amb els il·lustradors gràfics que han participat a l’obra— rau en l’anàlisi conjunt que fa de les quatre comarques ebrenques i en la senyalització comuna que proposa, i que ressalta el seu patrimoni paisatgístic, monumental, cultural i humà.



El conseller Huguet ha completat la jornada a les Terres de l’Ebre, a Amposta on ha visitat l’empresa “Laminats de Catalunya SL”, i a Flix, on ha visitat les instal·lacions del Centre Tecnològic Manresa (CTM) a la localitat i el parc solar “Ramon Escriche”.





Projecte de creació de producte turística de navegació fluvial de l’Ebre



Aquest projecte materialitza la iniciativa prevista al Pla Estratègic de Turisme de les Terres de l’Ebre, en el programa 4.1. de “foment de la navegabilitat de l’Ebre”.



L’actuació consistirà en crear una oferta de navegació fluvial, mitjançant una embarcació tradicional (llagut amb motor), en el tram central de l’Ebre català, coneixent els valors naturals i patrimonials del recorregut. La voluntat és que els llaguts recordin en la mesura del possible, els llaguts tradicionals, amb l’objectiu que la navegació sigui el fil conductor que permeti explicar la història de la navegació del riu, traslladant al turista a l’època en que llaguts i llaguters eren part del paisatge.



Per tal de dur a terme la construcció de les embarcacions és necessària una tasca prèvia consistent en l’elaboració d’un estudi de viabilitat, la realització d’un projecte d’enginyeria i d’un projecte de museologia.





à Estudi de viabilitat: Els objectius de l’estudi són



1.- determinar l’equilibri entre optimització dels recursos més atractius i la viabilitat logística i de gestió;

2.- la desestacionalització i diversificació de l’oferta en general, potenciant el turisme actiu i de natura;

3.- la integració viable de possibles intermediaris (com poden ser les agències de viatges);

4.- l’optimització dels recursos econòmics, tècnics i humans destinats al foment de la navegació turística fluvial;

5.- el foment de la qualitat en l’activitat turística així com la vinculació amb la preservació, jerarquització i innovació en els recursos locals;

6.- la divulgació de les opcions emprenedores vinculades al sector i al perfil concret d’activitat.



Complementàriament, es tracta d’enfortir i diversificar el teixit econòmic de la zona en general, afavorint la complementarietat entre els sectors econòmics, així com contribuir a la vertebració del territori. Així mateix, l’estudi contempla l’anàlisi de la viabilitat econòmica concreta del producte.



à Projecte d’enginyeria: Adreçat a la construcció de les embarcacions per a ús turístic. Amb la voluntat d’evocar els llaguts originals, les embarcacions —tot i que incorporant els materials i tècniques de construcció més segures i actuals— estaran fetes de fibra de vidre folrada o feta amb fusca envernissada en les seves parts visibles, i es preveu que comptin també amb vela, per tal que en moments puntuals puguin oferir navegació sense motor.



à Projecte de museologia: L’objectiu d’aquest projecte és incorporar elements museogràfics a les embarcacions per tal d’ajudar a explicar al turista el que era la navegació tradicional al riu. Es tracta d’elaborar un document definitori dels recursos museogràfics necessaris per a la comunicació dels continguts, així com el seu emplaçament concret en l’espai.





Presentació del llibre “Solcant l’Ebre”: visualització del patrimoni de les comarques ebrenques com a conjunt identitari diferenciat



El llibre recull i analitza com a conjunt les quatre comarques que integren les Terres de l’Ebre, tant el seu patrimoni paisatgístic, com monumental, cultural i humà. “Solcant l’Ebre” permet visualitzar el patrimoni de les comarques ebrenques com a conjunt identitari diferenciat i presenta una senyalització comuna.



Amb tot, la senyalització no abasta ni totes les potencialitats ni tot el patrimoni que ofereix Terres de l’Ebre; per aquesta raó, no està tancada i, si es creu oportú, en el futur es podran augmentar el nombre de plafons informatius.



En l’elaboració dels textos s’ha comptat amb la participació de més d’una quinzena d’especialistes en patrimoni, història, antropologia, geologia, fauna, flora del territori així com i d’il·lustradors.