ROL

10/03/2008

S’inaugura el parc ambiental de l’Aldea, restaurat amb pneumàtics antics trossejats

La directora de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, ha presidit l’acte d’inauguració del parc ambiental de l’Aldea (Baix Ebre). Han acompanyat la directora Dani Andreu, president del Consorci de Residus del Baix Ebre-REBÉ i alcalde de l’Aldea; Lluís Salvadó, delegat del Govern a les Terres de l’Ebre; Andreu Martí, president del Consell Comarcal del Baix Ebre, i Víctor Gimeno, director dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a les Terres de l’Ebre, així com diferents autoritats i representants de les empreses que han participat en la restauració.

El que fa singular aquest parc és que, per primera vegada a l’Estat espanyol, s’ha elaborat la capa de drenatge d’aigües superficials de l’antic dipòsit amb pneumàtics fora d’ús triturats. La inversió per restaurar l’antic dipòsit suposa 900.000 euros, aportats per l’Agència de Residus de Catalunya.


Presentació de les noves infraestructures del sistema de recollida de residus del REBÉ

La directora de l’Agència també ha presentat els nous equipaments per a la recollida i gestió de residus municipals a la comarca del Baix Ebre: sis vehicles recol·lectors compactadors, un vehicle rentacontenidors, sis unitats de pesatge, un sistema informàtic de pesatge i un vehicle de recollida. La inversió en aquest cas ha suposat 2,4 milions d’euros (2.361.579 €), aportats per l’Agència de Residus de Catalunya.


Un parc ambiental públic

Les principals actuacions del procés de clausura han consistit en el segellament i la posterior restauració vegetal de la zona, i la instal·lació d’una xarxa de conducció i un cremador per recuperar el biogàs que pot emetre la zona un cop clausurada. En el procés de clausura de l’antic dipòsit, la capa de drenatge d’aigües superficials s’ha creat a partir de la superposició de 5.265 tones de pneumàtics fora d’ús trossejats. Aquesta iniciativa és pionera a l’Estat espanyol i suposa utilitzar aquest residu en lloc de roques extretes de pedreres. L’aplicació de pneumàtics antics compta amb les màximes garanties des del punt de vista ambiental i tècnic, i existeixen iniciatives similars a la de l’Aldea als Estats Units i França.

El dipòsit controlat de l’Aldea va donar servei a diversos municipis de la comarca del Baix Ebre fins al final de l’any 2006. El resultat final, un cop s’ha acabat de clausurar, ha estat la creació d’un parc ambiental obert al públic. Els seus trets definitoris són els següents:

· Plantació d’arbres i arbusts adobats amb compost procedent de la planta de compostatge.

· Creació de camins interiors amb grava ceràmica reciclada.

· Formació d’un estany impermeabilitzat amb brollador format amb pneumàtics fora d’ús i passarel·la de material reciclat.

· Construcció d’arquetes per al control de la capa drenant de pneumàtics i xarxa de recirculació de l’aigua fins a l’estany.

· Col·locació de fanals solars autònoms en els camins interiors del parc ambiental.

· Ús de material reciclat en la construcció del mobiliari urbà del parc i de la zona de jocs i parc infantil.

· Instal·lació de plaques solars per al funcionament del sistema de reg i d’electricitat.


Alternativa al pneumàtic antic

En fer servir pneumàtics fora d’ús per a aquesta actuació al municipi de l’Aldea, s’evita extraure i transportar 9.000 metres cúbics de graves. D’aquesta manera, es dóna un ús alternatiu als pneumàtics i es contribueix al desenvolupament sostenible. Es calcula que a Catalunya es generen a l’entorn de 38.000 tones de residus de pneumàtics de reposició cada any, i al conjunt de l’Estat espanyol la xifra supera les 228.000 tones anuals. La restauració de l’antic dipòsit de l’Aldea utilitzant pneumàtics fora d’ús és resultat de la col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya, el Consorci de Residus del Baix Ebre, l’ajuntament de l’Aldea i el sistema integrat de gestió de pneumàtics usats d’àmbit estatal SIGNUS.

El segellament i la construcció de la capa drenant, així com la restauració paisatgística del dipòsit controlat, els ha dut a terme l’empresa Cisteró, SA, adjudicatària de l’obra. Per al subministrament de materials, SIGNUS compta amb diverses empreses dedicades a la gestió de pneumàtics antics com ara Negrell Residus, Gestión Medioambiental de Neumáticos (GMN), Internitco i Ambito.

L’Agència de Residus de Catalunya i el sistema integrat de gestió de pneumàtics han manifestat el seu ferm compromís en el desenvolupament d’alternatives de recuperació material i noves aplicacions d’aquest residu. Altres usos que s’han donat als pneumàtics fora d’ús són l’elaboració d’asfalt, i de paviment de parcs infantils, i per a capes de drenatge per a jardineria i camps d’esport.

SIGNUS ha finançat la recollida dels pneumàtics antics, la producció del material necessari a partir de la seva trituració i el seu subministrament a l’antic dipòsit.