La Diputació de Tarragona i el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) van organitzar divendres una visita a la dessalinitzadora de la conca del Llobregat per conèixer les infraestructures i processos implicats en la producció d'aigua dolça d'òptima qualitat.
La visita a la dessalinitzadora de la conca del Llobregat i l'Estació de Tractament d'Aigua Potable d'Abrera, forma part de les activitats formatives incloses a la campanya "L'aigua, font d'estalvi", en el marc del quart conveni entre la Diputació i el CAT, per fomentar l'ús eficient de l'aigua al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.
La Unitat de Medi Ambient del Servei d'Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona i el CAT volen donar a conèixer a alcaldes/ses, regidors/es i tècnics les infraestructures i l'experiència, sobre el terreny, en qüestions tant importants en la gestió de l'aigua com són garantir el subministrament i millorar la qualitat de l'aigua que arriba a les cases.
El personal d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), empresa pública del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, va atendre la visita que realitzaren a primera hora del matí a la dessalinitzadora. Aquesta planta està situada a la desembocadura del riu Llobregat, va ser inaugurada l'any passat i va suposar una inversió de 230 milions d'euros, incloent la captació i les connexions amb la xarxa d'abastament, dels quals la Unió Europea, amb un ajut del Fons de Cohesió va finançar el 60%. El Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino va fer una aportació del 6% del cost total de l'obra i el 29% restant del cost va anar a càrrec de la Generalitat de Catalunya.
La dessalinitzadora capta l'aigua del mar a través d'una canonada de 2,2 Km situada a 30 m de fondària. La planta tracta l'aigua de mar per produir aigua dolça d'òptima qualitat, apta per al consum humà, mitjançant diversos processos, com la flotació, la filtració o l'osmosi inversa. Per cada 100 litres d'aigua de mar, es generaran 45 litres d'aigua potable i els 55 litres d'aigua de rebuig, amb una alta concentració de sals, s'emeten al mar per un col·lector nou que connecta amb l'emissari submarí de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals del Baix Llobregat. A més, l'alta pressió amb que surt aquesta aigua dels processos de tractament s'aprofita mitjançant sistemes de recuperació d'energia que aconsegueixen que el procés sigui el màxim d'eficient.
El consum energètic total és de tan sols 4 kWh/m3, la qual cosa converteix la planta en una de les que menys consumeixen actualment. L'aigua produïda a la dessalinitzadora es bomba al dipòsit de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, fins on arriba mitjançant una canonada de 12 km, seguint un traçat paral·lel al riu Llobregat. Des d'aquí l'aigua passa a la xarxa d'abastament per al seu consum.
La planta pot produir fins a 60 hm3/any d'aigua dessalinitzada i en condicions òptimes per al consum humà (200 milions de litres d'aigua al dia), cabal que suposa, aproximadament, el 20% del consum de l'àrea metropolitana. El funcionament de la planta varia, depèn de la disponibilitat d'aigua i està previst que funcioni a ple rendiment exclusivament en un cas extrem de sequera. Aquesta aigua a més de garantir el subministrament d'aigua potable a l'àrea metropolitana s'utilitza per recarregar l'aqüífer del Llobregat i per fer front a la intrusió marina.
Al migdia els assistents es desplaçaren a Abrera per visitar l'Estació de Tractament d'Aigua Potable, on van conèixer els tractaments que rep l'aigua que s'agafa directament del riu Llobregat, la qual s'emmagatzema en uns dipòsits per a la seva distribució als municipis connectats a la xarxa regional d'ATLL i, a més, es controla constantment la seva qualitat sanitària. Aquesta infraestructura, creada l'any 1980, va ser millorada recentment amb la instal·lació d'un sistema d'electrodiàlisi reversible per reduir la salinització de l'aigua procedent del tram inferior del Llobregat. També va ampliar-se la planta i la capacitat de tractament va incrementar passant dels 2,4m3/seg a 4m3/seg de cabal màxim.