ROL

11/14/2013

Benestar Social i Família forma professionals de l'àmbit social de les Terres de l'Ebre per detectar maltractaments a la gent gran


El Departament de Benestar Social i Família, per mitjà de la Secretaria de Família, ha ofert aquest matí a l'Esplai Tortosa de la capital del Baix Ebre el curs "Detecció de maltractaments vers les persones grans" amb la participació de la directora territorial a les Terres de l'Ebre, Manolita Cid. L'objectiu ha estat formar professionals de l'àmbit social perquè comprenguin l'abast del fenomen i adquireixin elements teòrics i pràctics per detectar maltractaments comesos a les persones grans, així com habilitats per intervenir davant d'aquest tipus de situacions que atempten contra els drets més elementals.
 
La iniciativa s'emmarca dins d'un pla formatiu que Benestar Social i Família ha iniciat aquest 2013 amb el suport de l'Obra Social "la Caixa". Es reforça així la difusió del Protocol marc i orientacions d'actuació contra els maltractaments a les persones grans que el Departament va presentar el juliol de 2012.
 
La formació per a la detecció de maltractaments està pensada per al personal que té una relació directa amb les persones grans, com ara responsables de casals de gent gran i equipaments cívics, treballadors familiars o personal de residències i centres de dia.
 
En paral·lel, la Secretaria de Família també programa cursos d'intervenció quan s'ha posat de manifest un maltractament. En aquest cas les sessions s'adrecen als professionals dels equips directius i tècnics dels serveis socials relacionats amb l'àmbit de la gent gran de diferents administracions.
 
L'Equip per a la investigació del Maltractament de l'Ancià (EIMA), que coordina la doctora i professora de la Universitat de Barcelona Mercè Tabueña, és l'encarregat d'impartir aquests cursos. L'EIMA ja va col·laborar molt activament amb el Departament de Benestar Social i Família en l'elaboració del Protocol marc.
 
Protocol marc
Aquesta iniciativa formativa  té com a base el Protocol marc i orientacions contra els maltractaments a les persones grans. El document estableix fins a 8 eines concretes que ajudaran als professionals dels serveis socials a detectar un maltractament. Molts d'aquests recursos són qüestionaris que permeten esbrinar ràpidament si la persona entrevistada és o ha estat víctima d'un maltractament.
 
La definició més completa del maltractament a les persones grans és la següent: "El maltractament és tot acte o omissió sofert per una persona gran que vulneri la integritat física, psíquica, sexual o econòmica, el principi d'autonomia o un dret fonamental de l'individu que percep o constata objectivament amb independència de la intencionalitat i del medi on té lloc: família, comunitat o institucions".
 
Un cop detectada una situació de maltractament, cal fer-ne una avaluació per determinar les causes, les responsabilitats, la gravetat i el pronòstic. El Protocol també dóna indicacions als professionals sobre com actuar després de la detecció d'una situació de maltractament, amb l'objectiu de protegir la víctima i respectar la seva autonomia. 
 
Prevalença del maltractament a la societat
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l'àmbit domèstic. La Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA, per les seves sigles en anglès) també coincideix amb aquest xifra i l'augmenta fins a un 10% de risc per a aquelles persones grans que es troben en un àmbit institucional.