El Departament de Territori i Sostenibilitat ha engegat una campanya per informar la ciutadania sobre què cal fer en cas de trobar-se una tortuga babaua a la platja. La tortuga babaua (Caretta caretta) pot nidificar excepcionalment a les platges catalanes entre els mesos de juny i setembre, tot i que fins a finals d'octubre poden sortir les tortuguetes dels nius. Un comportament respectuós i la ràpida gestió del niu són essencials per a la supervivència d'aquesta espècie amenaçada.
La Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha elaborat un cartell informatiu que ha facilitat als ajuntaments del litoral amb l'objectiu que es pugui distribuir a les instal·lacions d'ús turístic propers a les platges i col·locats en llocs visibles. Es tracta d'un cartell pensat per a casos de nidificació de la tortuga babaua o d'emergència de cries que explica com actuar en cas de trobar un animal d'aquestes característiques o el seu rastre a la platja.
Els ciutadans que trobin o bé una tortuga babaua o un rastre de niu han de trucar immediatament al 112. I evitar una sèries d'accions:
Molestar l'animal.
Tocar-lo.
Fer crits, sorolls, llums i fumar.
Apropar-se a menys de 7 metres
Fer fotografies amb flaix.
Trepitjar el rastre.
La tortuga babaua a Catalunya
La Caretta caretta és una de les tres espècies de tortugues marines que es troben al litoral català. És l'espècie principal a la Mediterrània i procedeix de dues grans poblacions, la mediterrània i l'atlàntica. Les femelles, amb els anys, tornen a pondre als llocs on han nascut (no els primers anys). Nidifica de nit i pon al voltant de 100 ous.
És una espècie en perill d'extinció. Durant el 2014 hi va haver 4 casos de nidificació o possible nidificació a Catalunya:
2 intents fracassats a Blanes i a Malgrat de Mar.
1 niu a la platja de l'Arrabassada de Tarragona, que es va traslladar al Delta de l'Ebre i va fracassar
1 niu a la platja llarga de Tarragona, del qual en van sortir tortuguetes.