La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre ha organitzat per als dies 18 i 19 de setembre a Tortosa la I Jornada sobre Intervenció en Patrimoni de les Terres de l'Ebre, en què també col·laboren diverses entitats i organismes oficials, com ara l'Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat, la URV, la Diputació de Tarragona, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament de Tortosa. Segons ha explicat la Comissió Cívica, "amb l'organització d'unes jornades anuals es vol contribuir a la defensa i la protecció del patrimoni cultural i natural a les Terres de l'Ebre. L'hem pensat com un espai de debat presencial on puguin participar tècnics i interessats en els diferents àmbits del patrimoni perquè debatin i concretin criteris d'intervenció que puguin ajudar a preservar, i alhora actualitzar, els elements que formen part d'aquest patrimoni".
En aquesta primera edició es vol abordar la intervenció en l'àmbit del patrimoni rural arquitectònic. L'objectiu en aquest cas és generar un debat entre especialistes de diferents disciplines i aconseguir el consens necessari per establir uns criteris bàsics d'intervenció que serveixin com a pauta a l'hora d'actuar sobre les construccions tradicionals i populars del territori ebrenc.
La jornada del pròxim mes de setembre comptarà amb tres ponències marc i diferents comunicacions repartides en els tres àmbits proposats com són: Inventaris i estudis realitzats a les Terres de l'Ebre; Models d'intervenció, exemples o pautes i Intervencions actuals vinculades a nous usos. L'activitat es completarà amb una taula rodona sobre els criteris d'intervenció en el patrimoni rural arquitectònic. Aquestes sessions teòriques dels dies 18 i 19 es complementen amb un seguit de visites culturals per conèixer in situ les intervencions objecte de debat i estudi. Dos d'aquestes sortides ja s'han realitzat per conèixer elements d'intervencions sobre el patrimoni al municipi de Santa Bàrbara, d'una banda, i la pedra en sec de La Fatarella i la Reserva Natural de Sebes de Flix, d'una altra banda. La darrera sortida està prevista per al dia 20 de setembre a Tortosa per conèixer la Torre del Prior i el Molí de la Jòrdia, dos elements d'arquitectura rural que han estat restaurats i als quals s'ha actualitzat l'ús.
Les jornades van adreçades als tècnics i entesos en els patrimoni natural i cultural però també a tota persona interessada en el tema. La inscripció als dos dies de jornades té un preu total de 35 euros per al públic en general i de 25 per als socis de les entitats col·laboradores en l'organització de l'activitat. El termini per a presentar propostes de comunicacions és el 31 de juliol. Les inscripcions per participar-hi restaran obertes fins al dia 15 de setembre. Les dues jornades es desenvoluparan a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a Tortosa.
D'altra banda, amb motiu de les Jornades, s'ha convocat el Premi a les bones pràctiques d'intervenció en patrimoni amb l'objecte de distingir intervencions sobre construccions o conjunts de construccions tradicionals i populars de les Terres de l'Ebre ubicades en terreny classificat com a rústic, o en alguna situació que es pugui considerar anàloga. D'aquesta manera es pretén reconèixer la tasca realitzada per professionals i institucions en la conservació, rehabilitació i restauració del patrimoni, així com l'interès dels projectes que destaquin per l'aplicació de tècniques, metodologies i estratègies que el Jurat consideri que mereixen la qualificació de bones pràctiques en el seu àmbit d'actuació. La data límit per presentar candidatures és el dia 21 d'agost de 2015. El premi es donarà a conèixer durant la celebració de les jornades els dies 18 i 19 de setembre de 2015.
La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre es va constituir l'any 2011 com un espai d'observació, de debat i de mediació sobre temes patrimonials amb base científica. Són objectius d'aquesta entitat debatre oportunitats i situacions de conflicte relacionades amb el patrimoni ebrenc, així com fer-ne difusió per sensibilitzar la ciutadana de la necessitat de protegir aquest patrimoni cultural i natural.