ROL

7/14/2015

Unió de Pagesos demana als eurodiputats que el nou reglament de producció ecològica contempli les necessitats de l'agricultura mediterrània


 

Unió de Pagesos ha fet arribar als eurodiputats que formen part de la Comissió d'Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu, un document amb les observacions de l'organització a la proposta d'informe del Parlament Europeu, elaborada pel ponent Martin Häusling (del Grup dels Verds / Aliança Lliure Europea).

 

Demà, dimecres 15 de juliol, la reunió de la Comissió d'Agricultura del Parlament Europeu comença a examinar les esmenes a la proposta d'Informe del Parlament Europeu respecte a la proposta de la Comissió Europea per al nou reglament sobre producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics.

 

Per aquest motiu, Unió de Pagesos ha fat arribar als eurodiputats que formen part de la Comissió d'Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu, Clara Eugenia Aguilera (PSOE), Esther Herranz (PP), Jordi Sebastià (Compromís) i Lidia Senra (Alternativa Galega de Esquerda a Europa), un document amb les observacions de l'organització a la proposta d'informe del Parlament Europeu, elaborada pel ponent Martin Häusling (del Grup dels Verds / Aliança Lliure Europea), amb l'objectiu que el Parlament Europeu aprovi en el seu informe un posicionament que contempli la realitat dels nostres agricultors i ramaders ecològics i respecti les particularitats del sistema mediterrani de producció ecològica, de la mateixa manera que es respecten les particularitats dels països nòrdics.

 

Per aquests motius, les observacions presentades pel sindicat se centren, entre altres coses, en permetre l'existència d'explotacions mixtes (convencionals i ecològiques), ja que en certes zones productores hi ha plagues i malalties endèmiques que dificulten molt la conversió al sistema de producció ecològic o tipologies d'explotació (part agrícola ecològica i part ramadera convencional) que quedarien fora del sistema de certificació ecològic.

 

Així mateix, es sol·licita facilitar la conversió al sistema ecològic de producció de les explotacions convencionals porcines i avícoles permetent una conversió per fases a través d'un pla aprovat per l'autoritat competent. Unió de Pagesos recorda que actualment no es pot disposar d'una mateixa espècie ramadera en convencional i en ecològic a la pròpia explotació. Aquesta situació fa impossible que els productors de porcs i aus en convencional puguin fer front a una reconversió de tota la seva explotació ramadera convencional al sistema ecològic causa de l'enorme inversió necessària per adaptar l'explotació a la producció ecològica i al llarg període improductiu que han d'assumir. Per aquests motius, en aquests casos, sempre que s'asseguri que no hi haurà confusió entre el maneig de la part ecològica i convencional, des del sindicat es considera que s'hauria de permetre que puguin coincidir en la mateixa explotació animals de la mateixa espècie.

 

A més, es demana que es permeti tota mutilació que suposi una millora per al benestar animal o la seguretat laboral de les persones treballadores de les explotacions ramaderes. Les restriccions actuals a certes pràctiques de maneig usuals, com la retallada de banyes, pics, cues i ullals no obeeixen a criteris de producció ecològica sinó a una idealització del sistema de producció ecològica que es tradueix en aquesta estètica. Hi ha pràctiques habituals de mutilació que són necessàries per assegurar el propi benestar de la resta dels animals del ramat o la seguretat laboral del personal de l'explotació. No s'ha d'oblidar que el comportament fortament jeràrquic de la majoria d'espècies animals es veu incrementat pel fet de disposar de més accés a l'aire lliure per poder-lo desenvolupar, que en els animals en convencional. Per això, el reglament, segons l'organització ha de permetre garantir que s'asseguri el màxim comportament natural dels animals, amb la necessària seguretat laboral i benestar de tot el ramat.

 

El sindicat sol·licita que les superfícies comunals puguin continuar sent usades pels ramaders ecològics de les zones de muntanya sense costos afegits, és a dir sense la necessitat de separació física entre els diferents ramats que poden pasturar en els comunals, pel fet que en moltes ocasions el propi maneig del ramat ja assegura que no hi pugui haver confusió.

 

L'organització també demana que s'autoritzi l'ús de llavor convencional no tractada químicament, en cas de no haver disponibilitat de llavor certificada en ecològic. A dia d'avui, no hi ha prou varietat de llavors certificades ecològiques causa de l'escàs interès que mostren les empreses de llavors pel sector ecològic i fins que això no es corregeixi no es pot deixar a tot un sector sense material de sembra.

 

Unió de Pagesos creu necessari incrementar els casos en què es pot reduir el període de conversió, apostant per escurçar el període de conversió de les superfícies convencionals a ecològiques, sempre que sigui tècnicament acceptable, com per exemple en el cas de plantacions abandonades.

 

El sindicat proposa un canvi de paradigma respecte a la fertilització, considerant que un dels principis de la producció ecològica és la utilització responsable de l'energia i els recursos naturals, com la matèria orgànica, proposen que aquelles explotacions mixtes amb part agrícola en ecològic i part ramadera convencional, puguin utilitzar la matèria orgànica de la part convencional en les seves terres en ecològic, amb l'objectiu de fomentar l'autoabastiment de matèria orgànica per part de la pròpia explotació.

 

D'altra banda, des del sector ecològic del sindicat i l'associació de fabricants de productes fitosanitaris AEPLA s'han començat gestions perquè torni a ser possible utilitzar en la Unió Europea el fosfat diamònic, una sal usada en enologia que es va veure que era un bon atraient a la captura massiva de la mosca. Aquest producte, ja no es pot utilitzar ja que cap empresa ho va defensar durant el procés de revisió de les matèries actives de la UE per adaptar-la a les noves exigències europees, fruit de la revisió de l'any 2009.