ROL

8/03/2015

L’Inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial de les Terres de l’Ebre estrena web i xarxes per difondre la seua activitat

El projecte de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE), engegat a principis d'aquest 2015, ha fet un pas important per donar a conèixer a la societat l'immens patrimoni cultural immaterial de les Terres de l'Ebre. Així avui estrena pàgina web (www.ipcite.cat ) i també s'ha obert un espai propi a les principals xarxes socials (Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Vimeo i YouTube) amb l'objectiu de tenir una major visibilitat i difusió tant a les comarques ebrenques com a la resta del país. Tant des de la web com de les xarxes socials s'anirà informant la societat de les activitats i avanços que es deriven d'aquest inventari. La idea és que la gent el conega i se'l faça seu. La voluntat és també documentar amb audiovisuals i fotografies de qualitat algunes d'aquestes manifestacions més arrelades i desconegudes del  nostre patrimoni cultural immaterial.

Impulsat pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'IPCITE és un projecte d'identificació, recerca, difusió i promoció dels elements del patrimoni cultural immaterial que es manifesten a les Terres de l'Ebre, un context geogràfic i social singular perquè ha estat un territori de confluència de cultures al llarg de la història. Aquesta singularitat la trobem actualment en manifestacions que formen part de la tradició oral, dels rituals festius, dels processos productius, de les formes d'alimentació o de la música, entre molts altres àmbits. L'objectiu del projecte és identificar, documentar i sistematitzar aquestes manifestacions culturals com un primer pas  per salvaguardar aquest patrimoni i que puga esdevenir un motor de desenvolupament i cohesió social a les Terres de l'Ebre. El projecte està vinculat a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, declarada per la Unesco el 2013, ja que el  patrimoni cultural immaterial va lligat al patrimoni natural i a la relació de les persones amb el seu entorn.

Actualment hi ha un equip d'onze persones treballant en aquest projecte, amb diferents tipus de dedicació, entre els quals hi trobem dos antropòlegs que estan duent a terme tasques de prospecció sobre el terreny.