ROL

9/30/2015

Manel Margalef inaugura ‘sub-versió’, una exposició de gran format que investiga sobre l’experiència de l’habitatge


L'habitatge com espai domèstic que l'individu habita des del conflicte és un tema recurrent en Manel Margalef (Amposta 1963) i ara el recupera subvertit en una instal.lació de gran format que s'inaugurarà el proper dissabte 3 d'octubre a les 8 de la tarda, a Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre d'Amposta. sub-versió pretén donar una nova versió dels esdeveniments i crear una nova realitat: en aquest sentit, vol ser la continuïtat d'En venta, una altra instal.lació de gran format que Margalef va presentar al 2007 a Tinglado 2 de Tarragona. En aquella ocasió, poc abans que esclatés la bombolla immobiliària, l'artista ampostí va recrear dins d'una de les naus del Tinglado un habitatge de 30 metres quadrats al costat d'un camp de golf. sub-versió és la deriva de tot allò, de tota aquella opulència urbanística, un habitatge en estat d'abandó i on hi perviuen alguns elements d'ostentació que contribueixen a reforçar encara més la imatge de decadència.

L'exposició inclou dos grans portes amb marcs daurats tombades on s'hi destaquen els cranis i cornamentes de cabres hispàniques o un voltor dissecat, i elements com un sofà ple de cables que simbolitzen, en forma d'arrels, les dependències energètiques que ens lliguen i coarten les necessitats bàsiques. Al mateix temps també ha recreat un mirador d'aus, com a element que forma part del paisatge del Delta de l'Ebre. "Em permet contextualitzar l'exposició i lligar-la a l'entorn natural que ens envolta i al mateix temps jugar amb la idea del voyeurisme, de veure sense que ens vegin, en aquest cas només una part de la realitat, la que ens deixa l'escletxa del mirador", argumenta Margalef. L'exposició es complementa amb dos projeccions, una de termites i l'altra d'un cervell humà que va mutant en un camp de golf.

Amb sub-versió, Margalef avança en el seu treball sobre l'espai domèstic, el "vedat íntim" al qual també va dedicar la seua tesi doctoral. La seua anàlisi parteix de la base que el nostre hàbitat és el reflex de la nostra societat i, per tant, els objectes que ens envolten desvetllen la nostra història i ideologia presents. Els conceptes d'identitat i memòria són utilitzats com a canals de comunicació entre el jo i l'arquitectura. Es tracta de la primera exposició de gran format que fa després d'En venta i servirà per tancar la temporada 2015 del centre d'art Lo Pati, tal com l'any passat va fer Àpat Kaníbal de Mariaelena Roqué.

Manel Margalef és un dels artistes de les Terres de l'Ebre amb més reconeixement i trajectòria. Nascut a Amposta el 1963, ha estat implicat en moltes de les iniciatives culturals del territori, on actualment és director de la BIAM - Biennal d'Art Ciutat d'Amposta -de la qual va guanyar el primer premi en la segona edició, el 1991-, a més d'artista i professor a l'Escola d'Art de Tarragona i professor associat al departament de Pedagogia de la URV. Llicenciat en Belles Arts i en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona i doctor en Belles Arts per la mateixa Universitat, des dels seus inicis el 1990 ha exposat individual o col.lectivament en espais com Tinglado 2 o el Museu d'Art Modern de Tarragona; les galeries Cánem, Forvm, Fúcares o Senda; el Museu d'Art de Girona, MAC Mataró o Reina Sofía, i ha estat present en diverses edicions d'ARCO, Art Forum Berlin o Arte Lisboa.

Paral·lelament a la inauguració de sub-versió, aquest dissabte 3 d'octubre, també s'inaugurarà l'exposició Fins que tingui sentit de Lúa Coderch, dins el cicle #lopatitancat que coordina la curadora i crítica d'art Cèlia del Diego.