ROL

10/17/2015

Gandesa celebra aquest diumenge la representació del 'Casament Reial 1319'


Gandesa celebra el diumenge 18 d'octubre per segon any consecutiu les activitats del Casament Reial 1319, una recreació teatralitzada d'un dels episodis històrics més rellevants que han tingut lloc a la ciutat: el casament reial entre l'infant Jaume de Catalunya i Aragó, i la princesa Leonor de Castella, l'any 1319. Aquell casament, que havia d'unir els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó, no es va consumar, ja que un cop celebrada la cerimònia a l'església gandesana, l'infant va fugir perquè tenia vocació religiosa, amb la qual cosa la unió dels dos regnes se'n va anar en orris. Aquest episodi ha passat a la història amb el nom de la Farsa de Gandesa.


Les dos representacions previstes del Casament Reial 1319 tindran lloc el diumenge dia 18, en sessions de matí i tarda, i aniran a càrrec del quadre d'actors del grup teatral local La Farsa de Gandesa, dirigits per Antonio Belart. L'espectacle està dividit en quatre parts: la cort catalana, la cort castellana, la cercavila i el casament, que tindran lloc en diferents espais de la ciutat: la casa la baronessa de Purroi, el Palau del Castella, els carrers del nucli antic i l'església de l'Assumpció.

Les representacions de la Cort Catalana tindran lloc a casa de la baronessa de Baronessa de Purroi, al carrer de Miravet, mentre que les de la Cort Castellana es faran a l'edifici del Palau del Castellà, recentment remodelat, en els horaris següents: 10.00 h, 10.45 h, 11.30 h, 12.15 h, 16.30 h, 17.15 h, 18.00 h i 18.45 h, de manera simultània. Les cercaviles d'ambdós corts, amb els seus seguicis respectius, tindran lloc pels carrers de Gandesa a partir de les 13.00 h i les 19.30 h, mentre que les cerimònies del casament reial pròpiament dites seran a l'església de l'Assumpció a les 13.30 h i a les 20.00 h.

El Casament Reial 1319 és un espectacle que inclou diversos elements d'escenografia per recrear l'època medieval: vestuari, cavalleries, etc. i implica diferents entitats locals, com ara la Parròquia, el cor, la Societat Unió Gandesa, entre d'altres. En la representació d'enguany hi intervindran al voltant d'un centenar de persones de Gandesa, una vintena de les quals membres del grup teatral La Farsa. Els protagonistes de l'obra, l'infant Jaume i la princesa Elionor, van ser escollits en el decurs d'un càsting que va tindre lloc el 20 de juny passat. Aquesta festa de recreació històrica es va començar a celebrar l'any passat en vistes a commemorar l'any 2019 el 700è aniversari d'aquest fet històric.