ROL

10/07/2015

La Bouesia porta a l’Arts Santa Mònica l’exposició “Psicogeografia d’un festival” i s’hi presentarà el llibre sobre els deu anys

El Festival d'Acció Poètica Bouesia tindrà una projecció important aquesta tardor a Barcelona on del 22 al 25 d'octubre ocuparà i poetitzarà l'Arts Santa Mònica, un dels espais de creació cultural més rellevants del país. Concretament la Bouesia portarà a l'Arts Santa Mònica l'exposició Psicogeografia d'un festival. 2005-2015 i també hi presentarà el llibre homònim sobre els deu anys del festival, que just s'acaba d'editar.

L'exposició és la mateixa que el mes de juliol es va inaugurar a Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre i que a principis del 2016 es traslladarà a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. El seu comissari, l'artista valencià, Rafael Tormo, codirector juntament amb el músic de Deltebre, Miquel Àngel Marín del festival Bouesia, l'ha concebuda no com una proposta memorística "sinó com un espai de trànsit on conflueixen els protagonistes que durant aquests deu anys han fet possible el festival". Així la mostra s'estructura al voltant de deu taules, una per cada any del festival  que contenen objectes, documents, elements sonors i visuals del que han estat aquests deu anys de Bouesia.

La paraula psicogeografia va ser definida pel filòsof, escriptor i cineasta francès Guy Débord com una manera de viure i experimentar la vida fora de l'esclavatge i empresonament de la rutina diària, com una forma nova de transitar a la deriva sense objectius específics. D'aquí que Tormo hagi decidit manllevar aquest nom per a l'exposició i per al llibre.

El llibre, també coordinat pel mateix Tormo, inclou una desena d'articles d'artistes i creadors clau de l'univers bouètic que reflexionen sobre el que han estat aquests deu anys i l'aportació cultural del festival en un context feréstec com el Delta. Entrevistes a una quarantena de persones que han participat d'una manera activa a la Bouesia, així com les imatges més representatives dels deu anys.

Al marge de l'exposició i el llibre, la Bouesia traslladarà també a l'Arts Santa Mònica el seu esperit de "poetitzar tot allò que es mou i que no és mou, tot allò que és bou i que no és bou", segons el codirector Miquel Àngel Marín. Així també s'han programat per aquests quatre dies tota una sèrie d'activitats i accions poètiques. Hi haurà una marató de ball de deu hores oberta a tothom: l'experiment Balleu, Balleu Maleïts del col·lectiu Gloria & Robert que busca l'esgotament físic total dels participants com una manera de reproduir artificialment l'esgotament i crisi nerviosa de la societat actual.

També s'ha programat l'acció Amb un dimoni a cada orella, de Nuvolaris grup integrat pel músic Xavi Lloses, el pintor Àlex Pallí i l'escultor Nei Albertí, tres intèrprets i un piano resistent que fan una coreografia dramàtica. Tampoc hi faltarà una revista caminada sota el nom de Via Bovis. Es tracta d'una experiència iniciada a mitjans dels anys 80 per Ester Xargay i Carles Hac Mor que consistia en convocar artistes i poetes, que recitaven o actuaven des la improvisació, sense una durada ni organització definida i oberta també a la participació espontània. Es farà dins i fora de l'Arts Santa Mònica.

Completen la programació dos cara a cara des del pensament i l'acció poètica a càrrec de Javier Bassas i Carles Andreu, i Marina Garcés i Miquel Àngel Marín. La Bouesia a l'Arts Santa Mònica es clourà amb un bouvermut amb bou accions amb Carles Hac Mor, Ester Xargay, Mireia Santop, David Ymbernon, l'Associació de Dones de la Cava-Deltebre i la Fanfara de Torredembarra.