ROL

3/23/2016

El COAC, en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre i a favor d’una nova proposta consensuada

La Junta de Govern del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a proposta de les seves demarcacions de l'Ebre i de Lleida, s'ha manifestat avui dimarts en contra del Pla Hidrològic del riu Ebre, aprovat pel govern de l'Estat en funcions el passat 8 de gener. 

En primer lloc, el Col·legi vol posar de relleu que el Pla no justifica objectivament (ni des del punt de vista econòmic ni des de l'ambiental) la important intervenció que s'hi vol fer, amb un augment de 465.000 Ha de la superfície de regadiu de la conca i més de 50 noves obres hidràuliques i embassaments.

En segon lloc, el COAC constata que la politització de totes les qüestions relacionades amb l'aigua, sense respectar els criteris tècnics o professionals, ha estat i continua sent un fet molt negatiu, tant pel que fa a la convivència entre territoris com per les necessitats dels ciutadans. El Col·legi considera que per a la gestió de l'aigua a la conca de l'Ebre és necessari trobar fórmules més satisfactòries i efectives de participació de totes les CCAA afectades i de Catalunya en particular.

Cal una nova proposta consensuada

Cal elaborar-la per fer compatible la millora de la producció d'aliments amb el manteniment del cabal ecològic i els usos de l'aigua, tal com estableix la Directiva Marc de l'Aigua (DMA). Cal incloure mesures per a la bona gestió, estalvi i eficiència en tots els sectors implicats –agrícola, ramader, industrial, de serveis, lúdic, turístic i domiciliari-, per garantir la preservació quantitativa i qualitativa de les masses d'aigua i dels cabals ecològics dels rius i, al mateix temps, garantir la modernització i optimització de l'ús de l'aigua de rec, tal com és previst al Pla de Regadius de Catalunya 2008-2020.

Igualment, el COAC creu que es fa cada cop més necessari endegar el procés del Pacte Nacional de l'Aigua de Catalunya, amb una posada en comú entre el conjunt de la societat i les administracions, relativa a les polítiques de gestió del cicle integral de l'aigua i les conques fluvials de Catalunya, el control públic de les quals s'ha de regular mitjançant l'Agència Catalana de l'Aigua. 

El Col·legi també vol fer èmfasi en el fet que el Pla deixa el Delta de l'Ebre, un sistema fràgil i singular amb una gran biodiversitat i varietat d'hàbitats, sense recursos hídrics per evitar les conseqüències del canvi climàtic: la subsidència, la regressió i els efectes negatius de la dinàmica hidrosalina. 


En contra de la normativa europea

Finalment, atès que aquest Pla de Conca de l'Ebre 2016-2021 incompleix el dret comunitari en matèria d'aigua i medi ambient, amb la vulneració de les directives europees 92/43 d'hàbitats, 2009/147 d'aus, 2001/42 d'avaluació ambiental i 2000/60 d'aigües, i amb el dret estatal i català, el Col·legi demana que la Planificació Hidrològica de la Conca de l'Ebre s'ajusti tant al dret estatal com al dret comunitari, en especial a la Directiva Marc de l'Aigua.