Els treballs consisteixen en el tancament i la senyalització, amb fil, cordes i pals, dels espais on es concentren les aus. Concretament, a la Punta del Fangar, l'illa de Buda, la Punta de la Banya i la bassa del Garxal.
Per garantir l'èxit reproductor, cal respectar en qualsevol cas els senyals informatius i les zones abalisades. Està totalment prohibit creuar les àrees de cria i dur gossos sense lligar.
Les colònies més importants, al Fangar
El Fangar acull les colònies nidificants d'ocells marins més importants de tot l'Estat espanyol, sobretot pel que fa al grup dels xatracs i, alguns anys, també de gavina capblanca.
En el cas dels xatracs, fan un niu molt senzill a l'arena mateixa, on els ous i ells polls són molt mimètics amb l'entorn. A més, són molt sensibles als destorbs humans i és freqüent que abandonin les cries si són molestats, per la qual cosa es fan especialment necessàries aquestes mesures de protecció.
Tanques amb fils per evitar el trànsit
En el cas del Garxal, els treballs inclouen el reforç del perímetre entre la llacuna, el mar i les dunes. Es tracta d'una zona propícia per a la cria de xatrac menut (Sterna albifrons) i de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), dues espècies protegides.
A la Punta de la Banya i a l'illa de Buda s'estan instal·lant senyals informatives i tanques amb fil, per a evitar el trànsit de persones i vehicles per la platja.