ROL

4/06/2016

EL PSC denuncia l’ús partidista de la revisió del Pla de Conca per part d’ERC i DiLl

La Federació del PSC a les Terres de l'Ebre ha denunciat aquest dimecres la manca de voluntat política d'ERC i DiLL per arribar a un consens, aparcant els partidismes tàctics derivats de la situació política actual a Catalunya, en un tema de transcendental importància per les Terres de l'Ebre com ho és la revisió del Pla de Conca, recentment aprovat pel Govern en funcions del PP.

En aquest sentit, el PSC ebrenc ha fet públic que el grup socialista al Congrés va presentar un text alternatiu al de la proposició no de Llei presentat per ERC i DiLL, en el que, a més de demanar la revisió immediata del Pla de Conca de l'Ebre, es posava l'èmfasi en la necessitat de fer-ho des d'un procés de participació i consens de tots els agents i territoris implicats i tenint en compte tant les necessitats ambientals com socials (veure annex). El Pla de Conca afecta diverses comunitats autònomes i no pot ser revisat unilateralment des de Catalunya,  sense la complicitat de tots els representants institucionals i socials dels territoris afectats.

Així mateix, la proposta socialista incidia en fer compatible els usos de l'aigua amb els cabals ambientals.

Inexplicablement el text alternatiu va ser rebutjat per raons que només poden ser atribuïbles al tacticisme derivat la situació política actual de Catalunya, on els partits al Govern de la Generalitat prioritzen la visualització de greuges inexistents, per alimentar el seu discurs rupturista. Els socialistes defensem ara més que mai, les Terres de l'Ebre, i la necessària unitat política en un tema d'essencial importància per al nostre territori.

Així, des del PSC reafirmem el compromís expressat pel nostre primer secretari en el discurs d'investidura del President Puigdemont el passat 10 de gener: "Que les meves primeres paraules siguin una mostra de solidaritat i compromís amb la gent de l'Ebre, en la defensa del riu, que és vida, que és passat, present i futur, no sols d'aquelles Terres sinó de tot Catalunya. Solidaritat i compromís contra el pla de conca aprovat divendres pel Consell de Ministres en funcions".

Cal recordar que va un president socialista, Jose Luis Rodriguez Zapatero, qui va derogar el PHN el 2004, promogut en aquell moment pel PP i CiU. Ara, ironies de la vida, hem d'escoltar lliçons del diputat al Congres i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, quan ell mateix el 2003 ja era regidor i portaveu de CiU a l'ajuntament de Tortosa i defensava tot el contrari. Per dignitat política personal, el senyor Bel faria millor servei al territori treballant i facilitant un consens de vital importància, en una tema del que no s'hauria intentar treure rèdits polítics electorals.

Els socialistes de l'Ebre agafem el compromís, tal i com hem expressat en les mocions que hem promogut en les darreres setmanes en tots els ajuntaments on tenim regidors tant al Govern com a l'oposició, que si hi ha un President socialista a l'Estat es revisarà el Pla de Conca de l'Ebre en els termes del text que vam proposar.

 

ANNEX:

Proposición no de Ley ERC i DiLL:

La revisión inmediata del Plan Hidrológico de la Cuenca del Ebro y a la adecuación del régimen de caudales con el fin de conseguir el cumplimiento de los objetivos marcados por la Directiva Marco del Agua (DMA), y en especial la adecuación de los caudales fijados para el tramo final del río Ebro y su Delta, de acuerdo con la propuesta de caudales de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre y de acuerdo con los requerimientos de caudales y aportación de sedimentos establecidos en la Disposición Adicional Décima del Plan Hidrológico Nacional.»

Text Alternatiu del grup socialista:

Esmena socialista: "El Congreso de los Diputados insta al Gobierno a llevar a cabo un examen de las previsiones del Plan Hidrológico de la cuenca del Ebro para, con la participación de todas las administraciones afectadas, los usuarios de las diversas clases de aprovechamientos, las organizaciones profesionales del sector agrario y las entidades de defensa de los intereses medioambientales, garantizar un uso racional que compatibilice todos los usos, las reservas y las necesidades de la población y el mantenimiento y protección de caudales ecológicos para el cumplimiento de los objetivos marcados por la Directiva Marco del Agua en todo el curso del río Ebro, desde su cabecera hasta el Delta."