ROL

11/02/2018

COMENÇA LA CAMPANYA DE L’OLI A LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN PROTEGIDA TERRA ALTA

El consell regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta amb seu a Gandesa, ha començat aquesta setmana la campanya de recollida d'olives, hi ha molins que s'inicien amb la varietat arbequina per ser més primerenca i després continuen amb la varietat empeltre que és la majoritària i tradicional de la comarca. La denominació deriva de la paraula catalana "EMPELT" que vol dir "injerto", varietat principal de les DOP "Oli de Terra Alta" i "Bajo Aragón". Conreada a tota la vall de l'Ebre, així com a Navarra i Balears. Aquesta Denominació d'Origen representa 12 % de la producció mundial d' empeltre. El fruit també és molt valorat per a oliva de taula. Aquesta campanya es preveu molt semblant a la de l'any passat, amb previsions de recollir entre quatre i cinc milions de Kg d'oliva aptes per a la certificació d'oli amb DOP. "Aquest any tocaria que fos un any de més producció, pel propi cicle de l'olivera, però degut a la manca de pluges no preveiem un increment de quilos respecte la campanya anterior, les darreres campanyes les oliveres han patit degut a la sequera i encara no s'han recuperat. Les zones de reg de suport ens aportaran més producció però les zones de secà, ara amb les darreres pluges es podrien recuperar una mica. L'oliva era molt petita i ara pot millorar en pes" comenta el president de la DOP Terra Alta, Sr Josep Pere Colat. Cal destacar també per aquesta campanya la bona qualitat del fruit per que no s'ha vist afectat per les plagues, sobretot per la mosca i el repil·lo. "Amb cura els elaboradors de la DOP n'extrauran un oli excel·lent i molt afruitat donat que cada cop la recol·lecció es realitza més aviat". 

Oli d'oliva verge extra 

L'oli que es produeix a la Denominació d'Origen es caracteritza per ser un oli molt afruitat i potent a principis de campanya i a mesura que aquesta avança l'afruitat i picant tendeix a l'equilibri mitjà donant uns olis més dolços en boca i més tímids. Els seus aromes ens recorden l'ametlla i la nou verda amb tocs de fulla d'olivera i amb aromes més dolços com el plàtan. Es tracta d'un perfil molt particular i que és molt apreciat a la cuina.