Cercar en aquest blog

5/11/2016

Europa distingeix quatre accions catalanes al VII Premi Europeu de Prevenció de Residus


Tost, a la dreta de la imatge, amb els premiats i finalistes catalans
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus, en el marc del Programa LIFE+ de la Comissió Europea, acaba de distingir quatre accions catalanes entre les més destacades de tot el territori europeu, en una cerimònia a Brussel.les (Bèlgica). Hi ha participat el director de l'Agència de Residus de Catalunya i president de L'Associació de les Ciutats i Regions per al Reciclatge i la gestió sostenible dels Recursos (ACR+), Josep Maria Tost.
El jurat ha guardonat amb el VII Premi Europeu de Prevenció de Residus l'Ajuntament de Tiana (Maresme), en la categoria "Administracions públiques", pel projecte "A Tiana reduïm els residus", un conjunt d'accions per promoure la desmaterialització i prevenció de residus en el marc del seu Pla local de prevenció. Durant la Setmana de la Prevenció de Residus es van organitzar un mercat d'intercanvi; un tast d'aigües; diversos tallers sobre malbaratament alimentari; tallers per aprendre a reparar objectes quotidians a casa, des de petits electrodomèstics fins a peces de roba; una jornada de treball sobre compostatge domèstic; a més d'una sèrie d'accions per promoure l'ús d'embolcalls reutilitzables a les escoles i a les dependències municipals.
 
Recollida d'aliments dels hotels
 
En la categoria "Associacions" ha quedat finalista l'ONG Nutrició Sense Fronteres amb el projecte "Barcelona comparteix el menjar" que estableix un circuit de recollida dels recursos alimentaris cuinats recuperats de 15 hotels i 17 empreses alimentàries de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per lliurar-los a 16 entitats de distribució d'aliments a persones en situació de risc d'exclusió social abans que el menjar es malbarati.
 
El Càtering Campos Estela, de Rubí (Vallès Occidental), ha estat finalista en la categoria "Empresa" pel projecte "Vespa & Vispa", de foment de la desmaterialització amb l'ús de bicicletes fetes amb peces reutilitzades procedents d'altres en desús, i per promoure la mobilitat sostenible entre els infants.
 
També ha arribat a la final, en la categoria "Altres", la Fira Internacional de Barcelona, per la gestió de l'"Smart City Expo World Congress, towards 0 waste" amb una estratègia integral centrada en reduir la generació de residus, promoure la desmaterialització, reutilització i recollida selectiva de tots els elements emprats.
 
39 participants europeus
 
El Premi Europeu de Prevenció de Residus s'emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa finançada per la Unió Europea a través del Programa LIFE+. En aquesta setena edició hi han participat 39 estats i regions d'Europa. Amb aquesta iniciativa, Europa vol assentar les bases perquè els països desenvolupin diferents actuacions per conscienciar la població que s'han de generar menys residus. Ho fa a través de l'ACR+, una organització que promou el consum responsable de recursos i la gestió sostenible dels residus municipals a través de la prevenció en origen, la reutilització i el reciclatge.
 
El premi s'ha atorgat a criteri d'un jurat europeu independent que representa sis categories: administracions i autoritats públiques, entitats educatives, associacions i ONG, empreses i indústries, ciutadans i altres. El guardó distingeix les iniciatives tenint en compte criteris d'originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l'adaptabilitat a d'altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.
 
Catalunya ha participat a la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb 176 entitats responsables de projectes, que han organitzat fins a 926 accions. En les set edicions del premi, vuit accions catalanes han estat premiades i nou accions més han estat reconegudes com a finalistes. Totes elles han tingut, a més, una important participació ciutadana.
 
Enguany, la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 19 al 27 de novembre i el dia temàtic versarà sobre la prevenció d'envasos.