Cercar en aquest blog

6/06/2007

Presenten a Gandesa l'exposició Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya

Quan, com i per què els nostres avantpassats van abandonar les activitats de caça i recol·lecció en favor de l’agricultura i la ramaderia, i van decidir establir-se en petits poblats de cabanes? El clima, la influència d’altres cultures i un augment demogràfic van provocar que fa més de 8.000 anys els habitants de Catalunya deixessin de ser caçadors recol·lectors per adoptar progressivament una forma de vida sedentària, tot donant pas al que es coneix com el període Neolític.

Fou un canvi decisiu en la forma de vida dels nostres avantpassats, un avenç social i cultural no igualat posteriorment fins a la Revolució Industrial. Un canvi introduït per grups humans del Pròxim Orient, on aquest procés ja s’havia desenvolupat 3.000 anys abans, i que van arribar al nord de la Península a través de les costes italianes.

La mostra Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya, organitzada per l'Obra Social de “la Caixa” amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Terra Alta, l’Ajuntament de Gandesa i l’Associació d’Història Antiga de les Terres de l’Ebre, reconstrueix aquest important procés mitjançant recreacions d'àmbits, reproduccions d’objectes, audiovisuals, plànols i taules cronològiques, en una exposició estructurada en dos àmbits: l’introductori, que mostra una forma de vida basada en la caça i la recol·lecció i un segon dedicat al Neolític, que es conclou amb un grup escultòric que ens introdueix al Calcolític o Edat del Coure. L’exposició Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya, comissariada per Lluís Batista, es podrà visitar a l’Antiga Presó (carrer Pes vell, s/n. Gandesa) del 8 de juny al 17 de juliol de 2007.