Cercar en aquest blog

4/08/2008

CLOTXINA DE RETRATOS. Recull de fotografia antiga i receptari de cuina

Properament i coincidint amb la Festa de Sant Jordi, apareixerà el receptari gastronòmic CLOTXINA DE RETRATOS amanit amb un recull de fotografia antiga. Aquesta nova publicació s’inclou en la col·lecció “La Galvana”, i ha estat preparat per M. Lourdes Ambrós i Ortiz, Biel Pubill i Soler i Josep M. Raduà i Serra.

CLOTXINA DE RETRATOS és el vuitè volum de la col·lecció “La Galvana” i manté l’estil dels anteriors quant a format i en l’elecció d’un eix temàtic com a fil conductor. Per tant, el protagonisme de les imatges continua sent important per contextualitzar la informació que es dóna. Ara bé, la novetat d’enguany és precisament que els peus de foto que acompanyen les imatges no únicament juguen un paper de contextualització, sinó que al llarg de la publicació s’han aplegat més de setanta receptes de cuina que han estat o encara són habituals en les llars asconenques en funció de l’època de l’any, del moment del cicle agrícola o de l’abundant calendari festiu.

Així trobem un ampli receptari que inclou des de les gustoses viandes de festa major, els dolços que amorosien les sobretaules de dies de festa grossa o celebracions familiars, els àpats habituals durant la temporada de caça, les receptes amb els fruits i els productes de la terra en cada moment de l’any així com els menjars dels pagesos al tros, com pot ser la tradicional clotxa de la Ribera d’Ebre, que ha donat títol al llibre.

La distribució de les receptes al llarg del llibre s’ha fet seguint la cadència dels mesos en el calendari, posant èmfasi en les feines habituals de cada època de l’any, les celebracions, les festes o altres moments d’oci. Són diversos els elements que ens permeten conèixer la identitat d’una societat, i la cultura gastronòmica n’és un d’ells, com bé queda plasmat en aquest recull de receptes i imatges.

Les fotografies publicades ens permet mostrar com era l’esdevenir quotidià d’un poble d’interior banyat per l’Ebre, però també reflexa les seves festes. El conjunt d’imatges són un retrat de l’Ascó pretèrit que permet apropar-nos al tarannà d’una societat en aquest cas mitjançant les diferents menges i destreses culinàries.

La col·lecció “La Galvana” va estrenar-se l’abril del 2001 amb L’Ascó d’ahir i va tenir continuïtat amb Faldetes i calçons (2002), Garba de feines (2003), A misses dites (2004), Sant Antoni mos guardo! (2005), Ascó a l’envelat (2006) i Quan anàvem a estudi (2007). En cadascuna de les publicacions s’ha volgut recuperar el patrimoni fotogràfic asconenc, i dins del possible, conèixer més i millor l’Ascó dels nostres avantpassats. I per això, en cada ocasió s’ha centrat la recerca en aspectes concrets. Així, si a L’Ascó d’ahir es pretenia mostrar l’evolució paisatgística i la fesomia del poble, a Faldetes i calçons l’excusa era veure, a través del vestit i de la seva evolució, com era la forma de viure dels iaios i reiaios. Amb Garba de feines es va fer una pinzellada de les ocupacions, un factor que, sens dubte, aporta abundant informació antropològica de qualsevol societat. A misses dites va servir per aplegar aquelles activitats i manifestacions lúdiques, festives o parroquials vinculades al calendari religiós. Si Sant Antoni mos guardo! ens convidava a fer una mirada als elements que conformen una de les festes més arrelades del calendari asconenc, Sant Antoni, Ascó a l’envelat aplegava imatges de la festa major, en aquest cas, d’estiu. Finalment, Quan anàvem a estudi va repassar l’evolució de l’escola d’Ascó des de finals de segle XIX fins a l’actualitat.

Com cada any, cal esmentar i agrair la participació de les persones que han cedit les fotografies, en aquest cas més de vint, i que han permès tirar endavant la publicació d’aquest rebost d’imatges de retratos llépols.

De CLOTXINA DE RETRATOS se n’ha fet una edició de 650 exemplars. L’edició, que va a càrrec dels propis autors, compta amb el suport econòmic de l’Associació Cultural “Lo Llaüt”, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Caixa Tarragona, “La Caixa” i l’Ajuntament d’Ascó.

La presentació del llibre anirà a càrrec de les mestres Anna Llop i Laura Mur, que a més són les autores del llibre Coques i corassons i altres llepolies de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Això serà el dissabte 19 d’abril a les 18’30 hores a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

Per qualsevol comentari o aclariment podeu adreçar-vos a: