L’objectiu és donar a conèixer una de les obres més importants d’aquestes comarques, sens dubte icona de la Literatura Catalana del Renaixement, i que, incomprensiblement, continua essent un text desconegut per a la majoria de tortosins i habitants de les Terres de l’Ebre. En cadascuna de les lectures s’ha llegit un capítol o “col·loqui” dels sis que composen l’obra, d’aquí que, enguany es doni per acabada la lectura completa.
D’altra banda, cal destacar que, com l’’obra és dialogada, entre tres personatges: Lúcio, Fabio i don Pedro, la lectura és més entretinguda i, alhora s’ha intentat buscar com a lectors persones d’aquestes terres que estiguin vinculades, d’una manera o altra al món de la cultura, especialment historiadors i literats tenint en compte la doble vessant de l’obra.
En aquest sentit, la lectura aquest 2008 ha anat a càrrec de Jesús Massip, Jesús Sorribes i Albert Curto, mentre que en anys anteriors ha comptat amb la col·laboració de personatges tan coneguts i reconeguts com: Gerard Vergès, Andreu Carranza i Enric Querol el 2003; Manuel Pérez Bonfill, Roc Salvadó i Josep Solervicens el 2004; Lluís Margarit, Lluís Martín Santos i Jacobo Vidal el 2005; Josep Sánchez Cervelló, Manel Ollé i Albert Aragonès el 2006 i, finalment, el 2007 foren els lectors Josep Alañà, Emeteri Fabregat i Jesús Tibau.
Cristòfor Despuig (1510-1574). Bàsicament fou un literat i polític i la seva obra “Los Col·lquis” (1557) n’és un clar exponent. Un assaig en què l’autor se serveix de la història per analitzar i donar el seu parer del present en què va viure. Per tant, el gènere al qual cal adscriure els col·loquis és el dialogat i no pas l’historiogràfic. Despuig pertanyia a una família de militars relacionats des de sempre amb el govern de la ciutat de Tortosa. Segons ell mateix diu, “la branca tortosina dels Despuig provenia de Roger Despuig un dels quatre llegendaris cavallers que van escalar en primer lloc la muralla en la conquesta de Tortosa”.
Al col·loqui 6è hi ha dos grans temes: l’origen mític de Catalunya i la seva vinculació originària amb els reis francs que ocupa la primera part i, l’enumeració de les excel·lències de la regió tortosina en quant a els seus productes naturals( la pesca, la caça, els boscos, etc). És un dels col·loquis més centrats en l’àmbit local i que ha estat, precisament, per això molt referenciat per la historiografia local.
Els lectors:
Jesús Massip, advocat, ha estat director de l’Arxiu-museu de Tortosa des de 1960 fins el 1992, així com de l’Escola d’Art. Estudiós del Llibre de les Costums, el qual ha estat publicat en diversos mitjans, alhora que ha fet també articles i llibres d’història, d’arxivística i poesia.
Jesús Sorribes: és sociòleg. Coautor de diferents monografies socioeconòmiques sobre les comarques de l’Ebre. Va coordinar el volum corresponent al Baix Ebre i el Montsià de la Gran Geografia Comarcal de Catalunya, on ja hi ha un intent de recuperació de la figura de Cristòfor Despuig.