La iniciativa ha estat impulsada per la Secretaria General de l’Esport des de fa tres anys està executant el Pla Català d’Esport a l’Escola per fomentar la pràctica de l’esport a les escoles fora de l’horari lectiu, juntament amb el Departament d’Educació. En què destaca el paper dels dinamitzadors esportius, alumnes dels propis centres de secundària, que són els que lideren conjuntament amb tota la comunitat educativa les Associacions Esportives Escolars creades a cada centre educatiu.
En concret, els joves ebrencs participants han estat: els delegats territorials de dinamitzadors a les Terres de l’Ebre: Natàlia Jiménez de l’AEE IES de l’Ebre de Tortosa i Albert Ferré de l’AEE IES Ramon Berenguer IV d’Amposta, juntament amb Georgina Tarragó Prunera de l'AEE IES de Flix; David Climent Martín, de l'AEE IES Blanca d'Anjou del Perelló; Jordi Segura Serrat, de l'AEE IES Terra Alta de Gandesa i Hèctor Ortega Redó, de l'AEE IES Manuel Sales i Ferre d'Ulldecona, als quals acompanyaren el respresentant territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, Jesús Auré, i la comissionada d’Educació, Montse Trullén.
Els joves s’han interessat per la postura dels diversos grups parlamentaris sobre la promoció de l’esport escolar a Catalunya, la situació dels equipaments esportius al país, el paper de l’esport com a eina per a la integració dels immigrants i el rol formatiu que s’associa a l’esport.
El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha valorat l’experiència com a “molt positiva” afegint que “cal trobar la manera de donar-li continuitat”. “L’esport és un món apassionant, que cada vegada té més importància i és indispensable que estigui en el debat del Parlament”, ha afirmat Benach.
Alhora els joves han insistit en la necessitat de treure major rendiment a les instal·lacions esportives, com per exemple les que es troben en els centres educatius públics tant de primària com de secundària. Una de les propostes ha estat obrir aquestes instal·lacions als barris per a un ús social, bé cobrint-les o il·luminant-les si és necessari.
La Jo-Dic, que es va constituir com a associació el passat mes d’octubre, està formada per una Junta Gestora de 8 membres majors d’edat i per 16 delegats territorials -2 de cada representació territorial seguint la divisió del Departament d’Educació-, que són dinamitzadors, és a dir, alumnes que lideren conjuntament amb tota la comunitat educativa les Associacions Esportives Escolars creades a cada centre educatiu.