Cercar en aquest blog

4/08/2008

La Generalitat, la URV i Terra de Germanor organitzaran un congrés internacional sobre la batalla de l’Ebre coincidint amb el seu 70è aniversari

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DG de Memòria Democràtica), l’entitat Terre de Fraternité/Terra de Germanor i la Universitat Rovira i Virgili organitzaran el pròxim mes de juliol el Congrés Internacional sobre la Batalla de l’Ebre. Les jornades, que coincidiran amb el 70è aniversari de la batalla, se celebraran a Móra d’Ebre el 24, 25 i 26 de juliol i reuniran historiadors de prestigi internacional, entitats memorialistes i testimonis per debatre els fets i les conseqüències de la Batalla de l’Ebre.

En la presentació del congrés, el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, ha assegurat que “les jornades conecten amb la política de recuperació de la memòria històrica del govern” i ha destacat que “donar a conèixer la història és fonamental per a la construcció dels valors de pau i democràcia”. Vendrell ha afirmat que aquest “és un dret de la ciutadania que cal garantir des de la pluralitat”. Per la seva part, el president de Terra de Germanor i vicepresident de Terre de Fraternité, José Luís Gamero, ha insistit en la necessitat de “mantenir viva la memòria”. També ha participat en l’acte el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, que ha signat un conveni de col·laboració amb la Generalitat i Terra de Germanor per a l’organització del congrés.

L’objectiu dels organitzadors (Terre de Fraternité/Terra de Germanor, URV i Generalitat) és commemorar el 70è aniversari de la batalla i recuperar la memòria històrica d’un dels episodis més tràgics de la Guerra Civil.

Dins el programa, destaca la intervenció de l’historiador i professor de la London School d’Economia i Ciència Política, Paul Preston, que parlarà de les dues Espanyes amb una ponència sota el títol “Dues Espanyes, dues polítiques, dos esforços bèl·lics”. Altres noms destacats són el del professor de la Universitat Complutense de Madrid, Julio Aróstegui, i el del professor d’història de la Universitat del País Basc, Ricardo Miralles, que analitzarà “Les gestions internacionals de la República i la No Intervenció”.

En el congrés també es farà una taula rodona amb testimonis de brigadistes i soldats republicans que comptarà amb la participació del mexicà Juan Miguel de Mora, el català Josep Maria Massons, i l’austríac Hans Landauer.

El congrés es dividirà en quatre sessions de treball:

  • La Batalla de l’Ebre
  • La conjuntura política
  • El context internacional
  • Altres paisatges de la batalla

L’acte d’inauguració del Congrés Internacional de la Batalla de l’Ebre serà el 24 de juliol, i hi participaran un representant del Departament d’interior, Relacions Institucionals i Participació, l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Josep Duran; el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, i el president de Terra de Germanor i vicepresident de Terre de Fraternité, José Luís Gamero.

Els actes commemoratius acabaran el diumenge 27 de juliol. A les 10.30h, se celebrarà un homenatge als lluitadors per la llibertat de les Brigades Internacionals i Combatents Republicans a Corbera d’Ebre. A les 12.30h, es col·locaran dues plaques commemoratives als dos costats del riu Ebre. Les plaques recordaran els soldats -fonamentalment, el Batalló “Commune de Paris”-, que van caure en la maniobra de distracció a l’alçada de Campredó (pedania de Tortosa) i de la torre de la Carrova d’Amposta. L’acte comptarà amb l’assistència de brigadistes, familiars i autoritats catalanes i franceses. L’homenatge l’organitza el CEIBM, amb el suport de la Generalitat, Terra de Germanor i la URV.

70è aniversari de la Batalla de l’Ebre

El 25 de juliol de 1938 les tropes republicanes van creuar el riu Ebre en una ofensiva dissenyada pel general Vicente Rojo, que pretenia donar un gir a la guerra i derrotar el sollevament militar.

Terre de Fraternité/Terra de Germanor ha mantingut durant anys la tradició d’escenificar el creuament de l’Ebre cada juliol com un símbol de la resistència de la República i de la mobilització antifeixista. Amb representants en 21 països de tot el món, l’entitat treballa pel manteniment de la memòria de tots els que han dedicat la seva vida a la lluita per les llibertats,destacant la figura dels Brigadistes Internacionals i els membres de la Resistència Antifeixista.

Coincidint aquest any amb el 70è aniversari de la batalla de l’Ebre, Terra de Germanor uneix esforços amb la Universitat Rovira i Virgili i la Direcció General de la Memòria Democràtica, la unitat del govern encarregada d’impulsar polítiques públiques de recuperació de la memòria històrica. Amb l’organització del Congrés Internacional Batalla de l’Ebre i les activitats paral·leles, les tres institucions commemoraran el 70è aniversari d’un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil.