La vistositat i el color és el que caracteritza la festa del Corpus Christi a Flix, identificada per les catifes que engalanen els carrers i places pels quals ha de passar la processó amb el Santíssim. Aquesta tradició de les catifes es remunta cap finals de la dècada dels 50 del segle XX. Anteriorment, abans que arrelés el nou costum, a la processó del Corpus hi participaven diverses imatges de sants i de la Mare de Déu.
Mentre en fou festiu, aquesta processó se celebrà a la nostra població el Dijous de Corpus Christi, i quan aquest dia passà a ser laborable a Catalunya, com es va fer en d’altres poblacions, la seua realització es traslladà al diumenge següent.
A la matinada del dia de la festivitat, els veïns dels carrers i les places per on ha de passar la processó, comencen la seva laboriosa tasca de confecció d’aquestes catifes, per a les quals utilitzen primordialment serradura acolorida, però també altres materials com guix, cafè molt, i fins i tot n’hi ha alguna confegida amb pètals de flors i tiges naturals, materials aquest darrers que eren els més utilitzats durant els primers anys. No obstant, cal afegir que uns dies abans ja s’han realitzat els primers treballs preparatoris (disseny de les catifes i les respectives plantilles, el tenyit de les serradures). Els dibuixos i la gran varietat de colors testimonien la minuciositat i la intensa feina que s’hi dedica. Els motius que apareixen en les catifes són variats: florals, geomètrics, de temàtica religiosa i fins i tot alguns de profans (com personatges de dibuixos animats). Complementen la realització de les catifes els altars que s’instal·len a cadascun dels carrers, alguns d’ells també amb un disseny ben original.
A la mitja tarda es fa la processó: el Santíssim, seguit per les autoritats municipals, i acompanyat pels infants que unes setmanes abans han realitzat la Primera Comunió, fan tots plegats el recorregut marcat per les catifes. Precedeixen la processó tres banderes: la de Sant Antoni (grana), la del Sagrat Cor (groga) i la de la Mare de Déu del Remei (blanca), amb les quals en arribar a la plaça Espanya es fa un acte d’acatament i reverència al Santíssim (acte que també es fa a Flix el Diumenge de Pasqua).
El recorregut de la processó és el següent: plaça de l’Església, carrer Major (tram dels perxis), carrer de Girona, plaça dels Peixos, carrer de Sant Roc, carrer del Calvari, carrer de la Barca, carrer del Caporal Rius, plaça de l’Assumpció, carrer de Lleida, plaça Major, carrer de Gombau, carrer de les Escoles, carrer Major i plaça de l’Església. S’inicia després de la missa major de Corpus que se celebra a mitja tarda.
Val a afegir que per a l’edició d’enguany d’aquesta festivitat, la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament de Flix va adreçar una carta a tot el veïnatge animant a participar en l’elaboració de les catifes. Al marge, com s’informà a través d’una nota anterior, dilluns passat, 19 de maig, s’inaugurà una exposició fotogràfica sobre les catifes del Corpus a Flix, ubicada a la sala Ca Don Ventura, la qual es podrà visitar fins al dia 30 de maig.