Segons ha explicat Andreu Martí, l’equip de govern del Consell valora “molt positivament i agraeix el treball que fan els professionals en relació a la infància i adolescència en situació de risc social de les Terres de l’Ebre”. El president de l’ens comarcal ha destacat que “és un treball diari, fet amb molta cura, qualitat i discreció del qual ens sentim molt orgullosos”. “Per aquest motiu, l’equip de govern fa tot el possible per millorar el servei de l’EAIA, tant pel que fa a les instal·lacions com als professionals, i per reforçar la seva feina”, ha dit Martí que ha reconegut que “els recursos sempre són insuficients i això no és per falta de consciència o voluntat, sinó perquè la magnitud dels problemes moltes vegades sobrepassa la previsió”. En aquest sentit, Andreu Martí ha recordat que “les polítiques sobre infància i adolescència han de ser integrals i parteixen de la presa de consciència del conjunt de la població i de la comunitat social perquè els infants i els adolescents són el futur”.
El coordinador de l’EAIA Terres de l’Ebre, Samuel Ferré, ha explicat que “un dels objectius principals proposats pel 2007 va ser la consolidació dels dos EAIA de les Terres de l’Ebre en la seva nova distribució territorial. i s’ha aconseguit satisfactòriament amb una distribució més equitativa dels equips funcionals d’infància a les Terres de l’Ebre”. Ferré ha destacat el “progressiu augment dels casos d’infants i adolescents en situació d’alt risc social a les Terres de l’Ebre” i ha demanat “la configuració d’un nou equip per l’any 2008”. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, ha reiterat el compromís de l’equip de govern comarcal per fer possible que “el segon semestre d’enguany es posi en marxa un nou equip de professionals a l’EAIA Terres de l’Ebre”.
Increment de l’activitat de l’EAIA: 30 casos més que l’any 2006
Els equips d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA) del Consell Comarcal del Baix Ebre van atendre, l’any 2007, un total de 114 nous casos de menors en situació d’alt risc i víctimes de maltractament. La majoria van ser per negligència o abandonament (43), per conflicte entre els pares (43), per manca de recursos (35), per maltractament físic (13) i emocional (26), i per abús o sotmetiment sexual (2). Els tècnics de l’EAIA Terres de l’Ebre han destacat que sovint, un únic menor pot acumular diferents tipus de maltractaments i diversos indicadors o causes dels maltractes
Pel que fa a les causes, en la major part dels casos l’origen se situa en la incapacitat educativa i/o parental per part dels progenitors, les conductes inadequades, però també per drogodependències, insuficiència de recursos materials, mancances afectives i absència de la llar.
Els 114 nous expedients de 2007 signifiquen un increment de 30 casos respecte l’any anterior, un 35 per cent d’augment. Per comarques, la del Baix Ebre és la que registra un major nombre de maltractaments (49), la major part dels quals es concentren a Tortosa (29). La Ribera d’Ebre en va tenir 22, el Montsià 36 i la Terra Alta 7. Actualment, hi ha 410 xiquetes i xiquets de les Terres de l’Ebre que estan en mans dels professionals dels EAIA.
Pel que fa a les edats, les franges de 0 a 2 anys i de 3 a 5 anys són les que tenen més incidència, amb 23 nous casos de maltractes en cada franja. De 6 a 8 anys 24 casos; de 9 a 11 anys 12; de 12 a 14 anys 17; i de 15 a 17 anys 15 casos. En els casos restants l’edat no s’ha pogut determinar.
En relació a les mesures d’atenció adoptades cap als menors durant l’any passat, la majoria –82 casos- han estat dirigides a acollir el menor en família extensa (avis, oncles,...), tot i que també se n’han ingressat un nombre important –39- en centres d’acollida. En menor mesura, se n’han acollit a la pròpia família (24), en família aliena (9), i en acolliment pre-adoptiu (14).
En la memòria d’activitat dels EAIA del Consell Comarcal del Baix Ebre destaca també el tancament de 53 expedients, les 1116 entrevistes realitzades amb les famílies de menors amb problemes i les 151 visites a domicili.
Durant la presentació de la memòria, també s’ha valorat positivament la consolidació de la figura de l’educador social en els dos equips, ja que esdevé una nova via d’intervenció en la resolució dels casos a tractar, mitjançant el foment de les capacitats educatives dels pares o guardadors dels menors tutelats.
Els EAIA van ser creats el 1986 com un projecte dins el Programa d’Atenció a la Infància en Alt Risc Social i integrat dins la xarxa pública de serveis socials com a servei especialitzat. Es tracta d’equips multidisciplinars, formats per treballadors socials, educadors, pedagogs i psicòlegs, que tenen com a funcions: la recepció dels casos d’infants d'alt risc social; el diagnòstic i valoració dels menors i les famílies; l'emissió de les propostes tècniques i administratives beneficioses per al menor; l'elaboració de plans de millora; el seguiment del menor i de la seva família un cop aplicada la mesura; la coordinació amb altres equips i serveis, i l'assessorament als serveis socials d'atenció primària en matèria d'infància.