Aquest any la Festa de les Famílies vol dedicar una especial atenció a la diversitat familiar i, per això s’ha triat com a lema: “I la teva com és?”. Precisament aquest és una de les qüestions que s’aborden a l’estudi Temps de Famílies, editat recentment pel Departament d’Acció Social i Ciutadania. Es tracta d’una anàlisi sociològica dels usos del temps a les llars catalanes elaborat a partir de les dades del Panel de Famílies i d’Infància. El Panel s’ha fet a partir de 3.000 entrevistes anuals a nois/es de 12 a 16 anys (en el moment de la primera entrevista) i 3.000 al seus pares o mares. L’estudi ofereix una visió de l’organització de la convivència i les relacions intergeneracionals tant des del punt de vista dels nois i noies com dels adults responsables d’ells/es.
Vivim en una societat canviant i en constant evolució. Els canvis socials, econòmics i demogràfics del segle XX han afectat d’una forma molt directa a l’estructuració i composició de les famílies. En els darrers temps s’han donat passos importants que han permès visibilitzar noves realitats socials, com per exemple, les famílies homoparentals. També s’han donat canvis que han generat noves realitats com ara les famílies reconstituïdes i, d’altres han augmentat de nombre, com les famílies monoparentals.
Així es constata que tot i que la família biparental clàssica (pare i mare + menors) continua sent la forma de convivència habitual, també hi ha d’altres models. Segons les dades del Panel de Famílies i d’Infància, el 13,5% dels adolescents de 13 a 16 anys viuen en una llar monoparental (l’11,5% encapçalades per la mare i el 2% pel pare) i el 6,2% al sí d’una família reconstituïda.
L’actual diversitat familiar requereix necessàriament respostes que parteixin de les necessitats específiques de cadascuna de les fórmules convivencials. I és en aquest sentit que la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania considera necessari realitzar un reconeixement explícit de les diferents tipologies familiars. Per això aquest any s’ha triat com a eix central de la commemoració del Dia Internacional de les Famílies la diversitat familiar.
Tipologies familiars
Segons les dades del darrer Padró d’Habitants, a Catalunya hi ha 1.831.232 unitats familiars. El 51,8% són unitats amb un sol nucli familiar format per una parella amb fills i/o filles; el 28,3% són parelles sense infants i el 10% mares soles amb fills i/o filles.
Les tipologies familiars més destacades són:
- Família biparental formada per mare, pare i infant o infants. Quan la família biparental està formada per més de dos infants assoleix la categoria de família nombrosa, reconeguda i protegida normativament de forma específica.
En el marc de les famílies biparentals cal constatar també l’existència de famílies acollidores que son aquelles en què la parella acull temporalment un o més infants.
Cal també tenir en consideració aquelles famílies biparentals sorgides a partir de la convivència dels infants o adolescents amb els seus avis per absència del pare i mare.
- Família monoparental formada per una sola persona adulta (en major proporció dones) i un o més infants.
- Família homoparental és aquella unitat familiar formada per dues persones del mateix sexe amb un o més infants.
- Família reconstituïda quan es dóna una nova unió d’un dels membres de la parella originària i els infants tenen més d’un nucli familiar.
- Unitats familiars sense fills
Tallers i jocs per aprendre a reciclar
La Festa de les Famílies de Deltebre tindrà lloc el 17 de maig de 10.30 a 14.30 hores a la plaça 20 de maig. Durant tot el matí, s’oferiran un conjunt d’activitats lúdiques i tallers adreçats al públic familiar. Així hi haurà l’Eco-juga, una col·lecció de 33 jocs construïts amb residus i que potencien el desenvolupament manual, alhora que es pretén sensibilitzar sobre la necessitat de reutilitzar i reciclar; i un taller de construcció de jocs amb deixalles.
A més de Deltebre, el Departament d’Acció Social i Ciutadania també organitzarà activitats a l’entorn del Dia Internacional de les Famílies a Barcelona, Girona, Salou, Reus, Lleida i Vic.