El 5 de juny s’han localitzat noves partícules radioactives fora del recinte de les centrals nuclears d’Ascó.
Manipulació dels monitors de radiació
A l’apartat de successos notificables de la web del Consejo de Seguridad Nuclear (www.csn.es) s’informa que, en data 5 de juny de 2008, es va detectar una manipulació dels monitors de radiació de la sala de control de les centrals nuclears d’Ascó (Endesa i Iberdrola), que estaven ajustats per sobre dels valors que obliguen les especificacions tècniques de funcionament.
“Durante la revisión de la actuación de los monitores de radiación de la sala de control, del edificio de combustible y de contención, se detectó un error en el procedimiento usado para el ajuste de los puntos de tarado de dichos monitores, situándose éstos ajustes por encima de los valores que resultarían de la aplicación correcta de las Especificaciones Técnicas de Funcionamiento. El titular procedió a recalibrar los monitores con los valores correctos.” (http://www.csn.es/plantillas
No es la primera vegada que Endesa i Iberdrola manipulen els controls de radiació de les centrals nuclears d’Ascó. En data 14 de maig de 2008, en la resposta del CSN a les preguntes efectuades per Greenpeace un mes abans, s’afirma textualment: “El dia 29 de noviembre, no se produce activación alguna de alarma/actuación de los monitores de radiación de área, al haber elevado el titular injustificadamente el punto de tarado de los mismos” (pàg. 3, http://www.csn.es/descarga
El que no especifica la nota del CSN és des de quan estaven manipulats aquests sensors de radioactivitat. Des del novembre de 2007, quan va tenir lloc la fuita radioactiva? Des d’abril de 2008 quan es va conèixer públicament la fuita?
Reiterem el que en el seu dia ja va advertir el propi Consell de Seguretat Nuclear (CSN): que Endesa i Iberdrola posen per davant els interessos econòmics per sobre de la seguretat, amb una desinversió en manteniment, amb la generalització dels subcontractes, i amb la liquidació de la cultura de seguretat. Amb totes aquestes evidències queda demostrat que el procediment habitual d’aquestes empreses es la manipulació, l’engany i la tergiversació de la informació.
Segons l’Article 342 del Codi Penal, aquesta manipulació dels sensors de radiació ha de ser sancionada amb pena de presó de quatre a deu anys, així com la inhabilitació especial per a feina o càrrec públic, professió o ofici per temps de sis a deu anys.
Article 342 del codi penal: “El que, sin estar comprendido en el artículo anterior, perturbe el funcionamiento de una instalación nuclear o radiactiva, o altere el desarrollo de actividades en las que intervengan materiales o equipos productores de radiaciones ionizantes, creando una situación de grave peligro para la vida o la salud de las personas, será sancionado con la pena de prisión de cuatro a diez años, e inhabilitación especial para empleo o cargo público, profesión u oficio por tiempo de seis a diez años.”
S’incrementen el nombre d’incidents a les tres centrals nuclears instal·lades a Catalunya
Per altra banda, és alarmant el nombre d’incidents que pateixen les tres centrals nuclears instal·lades a Catalunya (Ascó I, Ascó II, i Vandellòs II), gestionades per ANAV (Endesa i Iberdrola), que ja acumulen, fins a 7 de juny de 2008, el 68’4% dels successos notificables de totes les centrals nuclears de l’Estat espanyol (13 dels 19 successos notificats). (veure taules i gràfics al final del comunicat). L’any 2007 van acumular el 62’5% dels incidents.
Entre Ascó I i Ascó II ja acumulen el 57’9% de tots els successos notificables de 2008 (11 dels 19 successos notificats).
Continuen, doncs, els problemes estructurals a les centrals nuclears instal·lades a Catalunya. El funcionament d’aquestes tres centrals nuclears es manifestament insegur, i exposa a la societat i al medi a uns riscos totalment innecessaris.
Ens reafirmen en que la darrera fuita radioactiva d’Ascó I és una conseqüència més d’aquest modus operandi que Endesa i Iberdrola tenen com a estratègia empresarial. Els fets tan greus que s’estan coneixent en relació a aquesta fuita radioactiva (ocultació de la fuita durant 5 mesos, manipulació dels sensors de radioactivitat, acceptació de visites d’escolars mentre es produïa la fuita radioactiva, engany sistemàtic a l’opinió pública en les taxes de radioactivitat conegudes, ocultació de la fuita al servei de vigilància radiològica de la Generalitat de Catalunya, etc.), juntament amb que encara a dia d’avui es desconeix la quantitat total de radioactivitat alliberada, hauria d’implicar l’elevació de l’incident fins al nivell 3 de l’escala INES.
Localitzades noves partícules radioactives fora del recinte de les centrals nuclears d’Ascó
A més, segons ha pogut saber la CANC, personal d’ADIF (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias), que acompanya a l’empresa que treballa fora del recinte de les centrals nuclears d’Ascó a la recerca de partícules radioactives, han localitzat en data 5 de juny noves partícules radioactives fóra de l’emplaçament de les centrals nuclears, concretament a la vora de la via del ferrocarril. També ens consta que a l’interior de les instal·lacions, ja han estat localitzades més de 1000 partícules radioactives.
Segons l’Article 341 del Codi Penal l’alliberament de radioactivitat a l’exterior serà sancionada amb la pena de presó de quinze a vint anys de presó, i inhabilitació especial per a feina o càrrec públic, professió o ofici per temps de deu a vint anys.
Article 341 del Codi Penal: “El que libere energía nuclear o elementos radiactivos que pongan en peligro la vida o la salud de las personas o sus bienes, aunque no se produzca explosión, será sancionado con la pena de prisión de quince a veinte años, e inhabilitación especial para empleo o cargo público, profesión u oficio por tiempo de diez a veinte años.”
Es per tot això que DEMANEM:
· L’aplicació del nivell 3 de l’escala INES a Ascó I, i que es procedeixi al seu tancament immediat.
· La no renovació de les llicències d’explotació de les centrals nuclears Ascó II i Vandellòs II, que finalitzen el 2011 i 2010 respectivament.
· L’aplicació dels articles 341 i 342 als responsables de la fuita radioactiva i de la manipulació dels monitors de control de radiació.
· Celeritat i transparència en els informes que el CSN està elaborant per determinar l’origen real i l’abast total de la fuita radioactiva. Recordem que a dia d’avui encara no s’ha dit a la opinió pública la quantitat total de radioactivitat emesa a l’exterior del reactor d’Ascó I.
· Destitució de tots els membres del CSN per la seva ineptitud i ineficàcia manifestament demostrada en el compliment de les tasques que tenen encomanades.
· Revisió de la darrera reforma del CSN (aprovada per PSOE, PP i CiU) per tal de fer d’aquest òrgan un veritable ens de control de les centrals nuclears, i no una mera institució comparsa de la industria i les empreses nuclears.
I recordem que:
· Les centrals nuclears només aprofiten per generar electricitat el 35% de l’energia que produeix la “combustió” de l’urani; el 65% és llençat en forma de vapor (torre de refrigeració) i aigua calenta (al riu o al mar).
· A més, l’electricitat produïda en aquestes centrals nuclears es consumeix en nuclis urbans llunyans, amb pèrdues de fins un 35% durant el transport per les línies d’alta tensió. Així, només arriba als consumidors aproximadament un 22% de l’energia inicialment generada per la central nuclear.
· Les centrals nuclears d’Ascó tenen un consum d’aigua d’uns 50m3/any, equivalent a gairebé la meitat del transvasament de l’Ebre a Tarragona, i igual al que ara es vol transvasar a Barcelona. Per tant, a dia d’avui ja existeix un transvasament d’aigua a Barcelona en forma d’electricitat.
· Que Alemanya, amb menys de la meitat d’hores de sol que a la Península Ibèrica, a finals de 2007 tenia instal·lats 3800MW (potència equivalent a quasi quatre centrals nuclears) d’energia solar fotovoltaica distribuïda (un 40% en teulades particulars, i un 50% en edificis públics i espais urbans deteriorats; només un 10% en forma d’hortes solars). L’Estat espanyol a finals de 2007 només tenia instal·lats 593MW d’energia solar fotovoltaica.
Terres de l’Ebre/Camp de Tarragona,7 de juny de 2008
COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA
MÉS INFORMACIÓ:
657.84.31.72 Sergi Saladié, portaveu de la CANC