Cercar en aquest blog

6/11/2008

El Govern implanta la prescripció de l’activitat física a l’atenció primària de salut per prevenir la malaltia

El representant territorial de l’Esport a Terres de l’Ebre, Jesús Auré, i el director de serveis territorials del Departament de Salut a Terres de l’Ebre, Ismael Roldán, han presentat avui les característiques del Pla d’Activitat Física Esport i Salut (PAFES), que la Generalitat ja està executant amb l’objectiu de promoure els hàbits saludables i prevenir la malaltia mitjançant la recepta de l’esport. Els ha acompanyat l’agent territorial del programa a Terres de l’Ebre i camp de Tarragona, Carles Ferré.

El PAFES implanta el consell i la prescripció de l’esport en l’atenció primària amb la finalitat d’aconseguir que sigui una eina terapèutica d’utilització habitual i, alhora, de promoció de la salut. Actualment ens trobem en la primera fase de desplegament del Pla amb un total de 75 ABS-municipis incorporats, i amb la previsió d’assolir l’ampliació a tota Catalunya l’any 2010.

Els municipis de Terres de l’Ebre implicats en aquesta primera fase del desplegament són: Tortosa, Amposta, Deltebre, La Sénia, Flix i Batea.

El programa PAFES té com a antecedent el PIP-20, un programa pilot d’implantació de la prescripció de l’exercici físic a l’atenció primària de salut que es va portar a terme durant l’any 2006 amb la participació de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de 21 municipis de Catalunya.

A partir de la signatura de l’acord de govern l’agost del 2007, les representacions territorials de la Secretaria General de l’Esport i el Departament de Salut a Terres de l’Ebre van començar a impulsar el PAFES amb els següents objectius:

- La incorporació del consell i la prescripció de l’activitat física i esport en la pràctica habitual dels professionals de l’atenció primària de salut.

Des dels centres d’atenció primària, els professionals (metges i infermeres) donaran consell sobre els beneficis de realitzar activitat física de forma regular i prescriuran el tipus d’exercici més adequat en funció de les condicions físiques i de la patologia a tractar.

Els metges de medicina de l’esport i els llicenciats en ciències de l’activitat física i l’esport són també professionals implicats en la prescripció d’un determinat tipus d’activitat física que requereix un seguiment més acurat.

- La formació i capacitació dels professionals, prioritària per la seva implantació.

Els metges, infermeres, llicenciats en ciències de l’activitat física i l’esport i metges especialistes en medicina de l’esport estan rebent un curs de formació i/o actualització de coneixements en promoció de la salut mitjançant l’activitat física. El passat dia 23 de maig va finalitzar el curs que han rebut els tècnics esportius de les diferents instal.lacions esportives municipals.

- Facilitar la tasca dels professionals. El programa disposa d’eines de suport com la Guia de prescripció d’exercici físic, i les consultories amb metges especialistes en medicina de l’educació física i de l’esport.

- Coordinar els recursos assistencials que poden intervenir en el procés

- Potenciar la utilització dels equipaments esportius.

Tots els municipis participants posaran a disposició dels EAP/ABS informació referent a les activitats físiques saludables que s’organitzen i adequaran la xarxa esportiva municipal per atendre als usuaris que se’ls derivin dels CAPs prèvia valoració del metge especialista en medicina de l’educació física i l’esport.

- Treballar conjuntament amb les administracions i sectors implicats.

Una millor qualitat de vida

D’aquesta manera, s’aconseguirà un equip de professionals pluridisciplinar, amb especialistes en salut i esport, que col.laboraran per mantenir i millorar la qualitat de vida de la població. El Programa va dirigit principalment a la població adulta, sedentària i amb factors de risc cardiovascular, i la selecció de pacients la realitzaran els equips d’atenció primària de salut.

Les recomanacions d’activitat física inclouen tres nivells:

1. Consell d’activitat física no supervisada: adreçat a persones que no tinguin impediment per practicar activitat física.



2. Consell i prescripció d’activitat física assessorada: adreçat a persones que necessiten un control periòdic en la pràctica d’activitat física.

3. Consell d’exercici físic supervisat: derivació a la instal·lació esportiva, control de l’exercici per llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i seguiment per metges especialistes en medicina de l’esport.

Els participants del programa són visitats al finalitzar el programa, s’avaluen resultats i es replantegen objectius.