Cercar en aquest blog

10/13/2008

JESÚS M. TIBAU, GUANYADOR DEL CONCURS DE RELATS BREUS DE CIÈNCIA FICCIÓ

L'escriptor Jesús M. Tibau ha estat el guanyador de la primera edició del Concurs de Relats Breus de Ciència Ficció que havia convocat el bloc col·lectiu Hespèria a través de l'espai de microblocs Twitter. Per tant, els relats presentats no podien tenir més de 140 caràcters, i això obligava els autors a fer un interessant exercici literari, amb un esforç combinat de brevetat i enginy. Tibau és un escriptor de Cornudella de Montsant, tot i que actualment viu i treballa a Tortosa. És el coordinador del Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i autor del bloc Tens un racó dalt del món. Aquest mateix cap de setmana també ha rebut un altre premi, el Premis cat en la categoria de Literatura. Després d'una intensa deliberació del jurat, que ha revisat una cinquantena d'originals, Tibau ha rebut el primer premi o la Corona d'Heli Sòlid pel relat següent:
"L'androide mossega el gelat amb passió fingida. Un regalim de nata rellisca comissura avall, i fa malbé circuits d'importància decisiva".
El jurat ha decidit premiar el microconte de Tibau perquè la idea de l'androide que vol ser humà, fins i tot fingint els plaers més rudimentaris (com llepar un gelat), és molt captivadora, tot i que el seu desig de ser humà, i per tant de desafiar el seu creador, implica un càstig gairebé diví. Finalment, també ens ha encisat el fet que aparega aquesta expressió de «fa malbé circuits d'importància decisiva», ja que ens sembla que té fortes unes ressonàncies caldersianes.
D'altra banda, i alhora, s'ha atorgat un Accèssit de Neutrons per la Qualitat Literària a l'obra
"El segon model arribava ben embolicat quan el primer es desendollava del món. Va deixar una nota de comiat que ningú va saber llegir", de l'Aina, autora del bloc Mitjanit.
El jurat ha decidit atorgar aquest accèssit a l'anterior microrelat perquè sense dir gaire diu molt (objectiu evident de fer un concurs Twit) i, d'altra banda, sense caure en terminologia ni en conceptes tòpics, subtilment es classifica dintre de la ciència-ficció.

Tots dos guanyadors rebran un lot de llibres i pel·lícules de ciència ficció, entre els quals es troben un parell d'exemplars dels Premis UPC de ciència-ficció, el del 2004 i el del 2008, que han estat cedits pel Consell Social de la UPC.

Finalment, el jurat ha volgut fer palesa la qualitat de totes les obres presentades al concurs, que ha complicat i retardat uns dies la definitiva resolució final, i agrair a tots els participants l'atreviment d'haver-s'hi presentat. El bloc Hespèria ja ha editat un llibre electrònic amb els microcontes guanyadors i amb el conjunt de totes les obres presentades, que ja es possible descarregar-se d'internet clicant aquí.