El Centre d'Acollida Turística (CAT) de Tortosa, dedicat a les tres cultures, entrarà en funcionament a principis de 2010, coincidint amb l'acabament de les obres del pla parcial Portal de Ciutat Centre, on està ubicat. Així ho ha confirmat el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, que acompanyat del delegat de Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, el director dels serveis territorials del Departament a Terres de l'Ebre, Josep Monclús, el subdirector general d'Ordenació Turística, Joan Abad, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha visitat aquest matí les obres d'aquest nou CAT que té per objectiu valoritzar el territori i ampliar l'oferta turística de les comarques de Terres de l'Ebre.
Aquest Centre que es dedicarà a la convivència de les cultures cristianes, jueves i musulmanes, les 3 cultures, estarà integrat en la xarxa de CAT impulsada pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa que disposarà d'onze centres a tot Catalunya. En aquest sentit, el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, ha destacat que aquest nou CAT ha de servir "per difondre aquest fenomen històric a Tortosa, a les Terres de l'Ebre, per captar l'atenció dels visitants estrangers". La ciutat de l'Ebre ha acollit, al llarg de la seva història, a jueus, musulmans i cristians. Aquestes cultures han anat deixant la seva influència tant a la ciutat de Tortosa, com al conjunt de les terres de l'Ebre i a tot Catalunya.
El projecte de la xarxa de CAT de Catalunya s'emmarca en el Pla de Dinamització de Productes Turístics de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística de Catalunya (2007-2010), que compta amb una dotació de 4,155 milions d'euros i està impulsat a parts iguals, pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç i l'Associació d'Ens Locals de la Xarxa de CAT.
6,1 milions d'euros pel Pla de Desenvolupament Turístic 2009 (PLADETUR)
En el marc de la seva estada a Terres de l'Ebre, el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, ha presentat avui a Tortosa el Pla de Desenvolupament Turístic 2009(PLADETUR), que compta enguany amb 6,1 milions d'euros pels diferents programes d'ajuts pel sector turístic català .
Aquesta Pla posa al servei dels diferents agents públics i privats del sector turístic català un conjunt de programes d'incentius individuals i col·lectius per afavorir que les empreses i les destinacions turístiques catalanes millorin la seva competitivitat.
El Pla de Desenvolupament Turístic 2009 (PLADETUR) preveu 8 programes o línies d'ajut independents, destinats a empreses, associacions i ens locals, que incideixen en aspectes com millorar l'accessibilitat d'establiments turístics, la creació i reforma d'establiments d'allotjament turístic, el foment de línies de negoci d'oferta turística complementària, la creació i modernització d'oficines de turisme, el Foment territorial del turisme o bé entre d'altres el foment de la qualitat turística.
En el programa d'incentius 2009, el Departament ha posat l'èmfasi en l'efectivitat del PLADETUR com una eina al servei de l'economia productiva de Catalunya i del foment a la cooperació empresarial com a eix fonamental de la competitivitat del teixit turístic, així com de la potenciació i creació de productes turístics en el territori, la inversió en noves tecnologies, la innovació en la gestió empresarial i l'extensió de la qualitat de l' oferta turística. Així mateix, per aquest exercici 2009 ha estat ampliat l'univers de beneficiaris dels ajuts i les actuacions incentivables.
Aquest pla d'incentius de la Direcció General de Turisme que s'emmarca en Pla Estratègic 2005-2010, defineix un model turístic competitiu, sostenible i de qualitat amb l'objectiu de fer del turisme una activitat generadora de riquesa i d'ocupació al servei de la ciutadania, respectuosa amb el patrimoni històric, arquitectònic, cultural, paisatgístic i natural del país.
Al 2008, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa va dotar amb un total de 1.473.888 euros en incentius projectes de promoció i foment del turisme a les Terres de l'Ebre. Concretament, pel Pla de Desenvolupament Turístic 2008 es va destinar 820.082,09 euros en incentius.
Programes del PLADETUR 2009 : el Pla de Desenvolupament Turístic 2009 preveu 8 programes o línies d'ajut independents:
1. Suport a inversions de millora en l'accessibilitat d'establiments turístics: aquest programa va destinat a establiments turístics d'allotjament i de restauració i incentiva qualsevol actuació que tingui per objecte l'adaptació dels establiments turístics a l'ús de persones discapacitades o amb necessitats especials.
2. Creació i reforma d'establiments d'allotjament turístic: va dirigit a petites i mitjanes empreses i entitats sense ànim de lucre. Es contempla en aquest programa les actuacions per a la creació d'hotels de màx. 35 habitacions; la reforma d'hotels i càmpings per augment de categoria o per obtenció de certificació o distintius de qualitat; creació, reforma i rehabilitació de turisme rural (compartits); creació, reforma i rehabilitació d'hostatgeries i creació albergs en municipis incidits per rutes nacionals; creació de càmpings de 1a. categoria i luxe fins a un màxim de 200 unitats d'acampada i de 2a categoria en municipis de muntanya, millora dels banys ubicats en les zones comunes dels càmpings i actuació conjunta i integrada sobre espais i elements definidors de DTF.
3. Foment de línies de negoci d'oferta turística complementària: aquest programa va dirigit a petites i mitjanes empreses. S'incentiva a actuacions per despeses de creació d'empreses de serveis que desenvolupin productes turístics que afavoreixin l'increment de pernoctacions i coneixement del territori; per l'adquisició equipament i material necessaris per al desenvolupament d'oferta de turisme actiu, cultural, gastronòmic, de natura, de salut i altres (ampliació negoci) i per despeses per constituir una localització física d'atenció al client.
4. Competitivitat empresarial: adreçat a petites empreses turístiques i a associacions empresarials turístiques. S'incentivarà aquelles actuacions dirigides a:
a. A la cooperació empresarial: destinats a Centrals de reserva per a la creació d' anàlisis de viabilitat i captació d'associats i per a projecte d'optimització per la millora i evolució de centrals de reserves en funcionament. Destinats a Projectes de cooperació impulsats per agrupacions empresarials del sector turístic, amb l'objectiu de millora de la competitivitat, la promoció, anàlisi, innovació i diversificació de l'oferta i l'ús de les TIC en la prestació del servei turístic.
b. A la Innovació tecnològica: Per estudis de millora dels sistemes d'informació i comunicació tecnològica aplicats a l'empresa , la creació de portals informatius d'empreses suportats a Internet, la incorporació tecnologies de la informació i la comunicació mitjançant elements de gestió avançats, com ara les intranets corporatives, per projectes de comercialització, producció i facturació electrònica, per sistemes de transmissió d'informació turística mitjançant TIC o telefonia mòbil i per infraestructures d'accés d'usuari a banda ampla en zones sense connexió funcional (instal·lació, cost de la connexió i 1a anualitat)
5. Creació i modernització d'oficines de turisme: programa adreçat a ens locals (individualment o agrupats, consorciats o mancomunats). S'impulsarà aquelles actuacions dirigides a l'adaptació per a persones discapacitades, a noves implantacions d'oficines, a la remodelació i condicionament de l'espai interior i mobiliari, a l'adquisició d'equipament informàtic i audiovisual, a noves tecnologies de la informació i la comunicació, a la senyalització exterior i a punts d'informació descentralitzats.
6. Foment territorial del turisme: Dirigit a ens locals (individualment o agrupats, consorciats o mancomunats). S'incentivarà actuacions adreçades a posada en valor d'elements de turisme actiu, cultural, gastronòmic, de natura i de salut; creació rutes i itineraris temàtics, creació d'establiments d'allotjament turístic, creació d'albergs en municipis incidits per rutes nacionals, posada en valor d'elements patrimonials tangibles i intangibles, creació i millora de centres i elements d'interpretació turística vinculats al patrimoni, millora de productes turístics : accessos i senyalització, nous productes i atractius turístics, a sistemes d'informació personalitzada visitant o en autoservei a la carta. Aquest programa estableix un criteri de prevalença envers actuacions previstes sobre municipis, o municipis limítrofs, incidits directament per projectes de desenvolupament turístic impulsats per la Direcció General de Turisme (rutes i CAT's).
7. Senyalització turística: Programa dirigit als consells comarcals. Es recolzarà aquelles accions dirigides a la redacció i elaboració de projectes tècnics, a la col·locació d'elements de senyalització, a la senyalització d'itineraris i rutes BTT i a la millora senyalització existent.
8. Foment de la qualitat turística: aquest programa té per objectiu incentivar la implantació de sistemes de qualitat i categorització en la petita empresa turística, de manera que s'impulsaran aquelles actuacions que tenen com a finalitat la implantació i renovació de distintius i certificacions de qualitat de nivell internacional; els plans de millora per l'autoavaluació de la qualitats basats en el model EQM (European Foundation for Quality Management); la quota d'adhesió del primer any al sistema de qualitat certificat, les despeses per assistència tècnica externa per a la primera obtenció del certificat de qualitat; i les despeses derivades del procés de certificació d'establiments turístics de conformitat amb el sistema català de categorització turística que avala el Departament.
També a Tortosa, el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, ha visitat aquest matí les actuacions que s'estan realitzant de millora d'accés a les Avançades de Sant Joan, un dels elements més importants del recinte emmurallat de Tortosa. Ja a la tarda el director presidirà l'acte inaugural de la nova Oficina de Turisme de Deltebre.