Cercar en aquest blog

4/06/2009

Presenctació del número 12 de 'Recerca'

El número 12 de la revista Recerca, que edita el Centre d'Estudis Històrics del Consell Comarcal del Baix Ebre conjuntament amb l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, dedica el dossier central a la commemoració del cinquè centenari de la redacció del miracle, conegut popularment amb el nom de Baixada de la Cinta.

Aquest nou exemplar de la revista Recerca s'ha presentat en un acte als Reials Col·legis de Tortosa, que ha comptat amb la presencia del conseller comarcal de Cultura, Joan Caballol; del director de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, Albert Curto; i del president de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, Xavier Dalmau.

El dossier inclou sis articles: una introducció que analitza els diversos moments de esenvolupament de la iconografia relacionada amb la Verge de la Cinta, a càrrec de Jacobo Vidal; un estudi sobre les mostres del lliurament del cíngol conservades en tot l'àmbit català medieval, de Teresa Vicens; una contextualització de la construcció de la capella de la Cinta de la catedral de Tortosa en el marc de l'arquitectura barroca del Principat de Catalunya, del Regne de
València i, en general, del món hispànic, a càrrec de Yolanda Gil; una biografia, escrita per Rosa Maria Subirana, dels argenters barcelonins Francesc Via el Vell i Francesc Via el Jove, aquest darrer autor de la imatge processional de la Verge de la Cinta; un estudi sobre la música
barroca de la catedral tortosina relacionada amb aquesta advocació, a càrrec de Maria Rosa Montagut; i un article Caterina Capdevila i Cèsar Favà, sobre la capella de la Cinta de la parròquia del Pi de Barcelona, "l'indret on els tortosins absents troben el seu refugi per
venerar la Verge de la Cinta, i recordar així la seva terra".

A més del dossier, el número 12 de la revista Recerca inclou també, entre altres, la publicació d'un inventari quatrecentsta de la confraria dels mercaders de Tortosa; un estudi sobre Portfangós a l'edat mitjana; una panoràmica econòmica de la Tortosa del final del segle XIX, i un treball sobre les societats recreatives tortosines del segle XIX.

Durant la presentació d'aquesta nova edició de la revista Recerca, el conseller comarcal de Cultura, Joan Caballol, ha destacat "la importància de conèixer i donar a conèixer la nostra història" Segons Caballol, "al Consell Comarcal del Baix Ebre valorem molt positivament la sensibilitat històrica i el treball dels homes i dones que escriuen sobre la nostra història perquè la seva recuperació també és una manera de fer comarca, territori i país".

Per la seva part, el director de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, Albert Curto, ha assenyalat que "la difusió dels estudis capdavanters sobre la història de les Terres de l'Ebre és la
raó de ser de Recerca". Curto ha afegit que "donar la possibilitat als joves investigadors d'aquestes terres perquè donin a conèixer els seus treballs és també una de les tasques irrenunciables d'aquesta publicació".

El primer número de la revista Recerca va sortir l'any 1995. En els dotze volums editats fins ara, s'han publicat 122 articles que han escrit més de 90 investigadors. La revista compta amb un consell de redacció i un consell assessor amb professorat universitari. Es distribueix a biblioteques universitàries i centres d'estudis de Catalunya, de l'estat espanyol i d'altres països.